latinica  ћирилица
31/07/2015 |  12:51 | Аутор: Агенције

Седам начина на које себе свакодневно заглупљујете

Судећи према наводима стручњака, сви чиноци савременог живота, од напредне технологије до наших навика у вези са конзумирањем хране, могу смањити наш IQ.
Мозак (Фото: Thinkstock) -
Мозак (Фото: Thinkstock)

Погледајте које све активности негативно утичу на рад нашег мозга.

Мултитаскинг

“Наш мозак једноставно није прилагођен мултитаскингу, ми можемо  потпуно да будемо усредсређени у одређеном тренутку на обављање само једног посла. Кад људи мисле да обављају више ствари одједном, они се заправо само брзо пребацују с једне активности на другу, што узрокује брже трошење глукозе (можданог горива), замарање и конфузију, а организам преплављују хормони кортизол и адреналин. Чак и најједноставније ствари као што је читање мејла током обављања неког задатка може да смањи ваш "IQ" за 10 поена“, наводи неуролог Милер.

Конзумирате велику количину масне хране

Храна крцата засићеним масноћама попут сланине, хљеба намазаног путером или пржених јаја утиче негативно на функцију допамина у могзу, неуротрансмитера задуженог за мотивацију. Истраживања су показала да масна храна нарушава когнитивну флексибилност, успорава реакције организма, оштећује памћење и узрокује настанак негативних осјећања и депресије код пацова и других животиња.

Одговоре на сва питања тражите одмах на интернету

Имати у сваком тренутку на расоплагању неограничен извор информација може да буде и благослов и проклетство. Наиме, овакво понашање негативно утиче на дио мозга зван хипокампус, задужен за складиштење нове меморије. Истраживање Универзитета у Колумбији показало је да смо у данашње вријеме знатно склонији памћењу тога гдје смо ускладиштили податке него памћењу ускладиштеног садржаја.

Једете сувише воћа

"UCLA" истраживање из 2012. године, спроведено на пацовима, показало је да фруктоза – прости шећер који улази у састав воћа, меда и поврћа, ефикасно успорава рад мозга тако што омета инсулин, задужен за претварање шећера у енергију неопходну за правилно функционисање мозга. Овај ефекат поништава конзумирање омега-3 масних киселина којом су богати уље лана, као и скуша, харинга и пастрмка.

Сувише гледате телевизију

Иако за то још не постоји сасвим поуздан доказ, научници сматрају да нас гледање ТВ ријалити емисија и другог програма сличног садржаја, заглупљује у великој мјери. У аустријском истраживању у којем је учествовала 81 особа, научник Маркус Апел установио је да су знатно боље рјешавали тестове они испитаници који претходно нису гледали телевизију. Апел сматра да оно што видимо и чујемо, обликује наше понашање. Другим ријечима – оно смо што гледамо.

Џет лег и друге врсте поремећаја

Сваком ко је некада прешао велику раздаљину авионом познат је осјећај конфузије након ступања у другу временску зону и поремећаја биолошког ритма. И док је већини познато да симптоми трају дан-два, научници зараво сматрају да овај ефекат траје неколико недјеља.

Жвакање жваке

Донедавно је жвакање жваке представљало добру ствар, у неуролошком смислу – ријеч је о физичкој вјежби која повећава доток крви у мозак и побољшава когнитивне функције, обезбјеђујући мозгу на тај начин додатну енергију. Али, недавни експеримент "бацио је у воду" ову теорију – жвакање жваке заправо је ометало учеснике у учењу и рјешавању проблема.