latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:54 | Аутор: СРНА

Одобрена прва вакцина против маларије

Прва вакцина против маларије у свијету добила је данас одобрење за употребу од европских регулаторних служби, које су препоручиле да је треба користити за заштиту беба у Африци.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Вакцину РТС,С или "москирикс" развио је британски "Глаксо Смит Клајн" /ГСК/ у партнерству са Иницијативом за вакцину против маларије ПАТХ.

Ово је прва људска вакцина против паразитске болести коју преносе комарци и могла би да спријечи неколико милиона случајева ове болести у земљама које је буду користиле.

Препоруке о употреби лијекова које изда Европска медицинска агенција /ЕМА/ обично добију потврду од Европске комисије у року од неколико мјесеци.

"Москирикс" ће сада тестирати и Свјетска здравствена организација, која је обећала да ће до краја године помоћи савјетима о томе гдје и када је треба користити.

Маларија је у 2013. години однијела око 584.000 живота, а највише смртних случајева било је у подсахарској Африци. Више од 80 одсто умрлих од маларије су дјеца млађа од пет година.

"Иако РТС,С сама по себи није комплетан одговор на маларију, њена употреба заједно са тренутно доступним интервенцијама, попут заштитних мрежа за кревете и инсектицида, пружиће значајан допринос контролисању утицаја маларије на дјецу у оним афричким заједницама којима је то најпотребније", рекао је директор ГСК-а Ендрју Вити.

Здравствени званичници широм свијета годинама су се надали да ће научници развити ефикасну вакцину против маларије, а истраживачи из ГСК-а радили су на овој вакцини 30 година.

Нада да ће ово бити коначно средство за искорјењивање маларије спласнуле су када су тестови из 2011. и 2012. године показали да вакцина смањује број случајева код беба узраста до шест до 12 седмица за 27 одсто и за око 46 одсто код дјеце узраста од пет до 17 година.

ЕМА је препоручила да се вакцина лиценцира за употребу код беба узраста од шест до 17 мјесеци.