latinica  ћирилица
21/07/2015 |  16:05 | Аутор: Агенције

Три опасности које се крију у коцкицама леда

Вјероватно нисте знали да се у коцкицама леда које се раде у ледоматима налазе многи 'загађивачи'.
Лед - Фото: илустрација
ЛедФото: илустрација

Иако су особе са здравим имунолошки система отпорне на бактерије у леду, микробиолози кажу да није познато какве посљедице на здравље може имати њихова дугорочна конзумација стога је потребно лед третирати на правилан начин.

Доносимо вам попис опасности које се често налазе у коцкицама леда

1. У апаратима за лед акумулирају се бактерије. Оне се контаминирају воду током процеса смрзавања и настајања леда. Ледомат се углавном не третира као остали кухињски апарат тј. не чисти га се због предрасуде да није прљав. Међутим, то је погрешно и требају му редовни третмани чишћења.

"Увијек оперите руке прије него кренете вадити лед из посудица како га не бисте 'заразили' бактеријама које се налазе на њима. "

2. Највећи кривац за контаминацију леда је плијесан. Иако хладне температуре не потичу стварање плијесни, до проблема долази ако се ледомат често гаси.

Тада долази до топљења, накупљања влаге и, напосљетку, до стварања плијесни. Ледомате обавезно треба очистити прије употребе, поготово ако је дуго био ван употребе.

3. Бактерије воле и лопатицу за лед. Ако конобар прима лопатицу за лед неопраним рукама и онда ју врати у ледомат, бактерије с његових руку прелазе у апарат и директно на лед.

Исто вриједи и за 'кућно' вађење леда. Увијек оперите руке прије него њима кренете вадити лед из посудица. Микробиолози упозоравају да лед може постати озбиљан извор заразе и зато с њим треба бити опрезан.