latinica  ћирилица
21/07/2015 |  13:49 | Аутор: Б92

Сва храна је пуна хемикалија, али то није тако лоше

Вјероватно сте свјесни тога да су боровнице које скупо плаћате на пијаци пуне хемикалија. То не значи да треба да их се одрекнете
Воће (фото: wikimedia.org) -
Воће (фото: wikimedia.org)

Све намирнице садрже хемикалије, па је готово бесмислено када неки произвођач на свој произовд стави "без хемикалија", објавио је Хафингтон пост.

Исто важи и за мантру која се посљедњих година често понавља у свијету здраве исхране: "Ако не разумијете шта пише на декларацији, немојте да купите ту храну."

Међутим, велике су шансе да не знате ни шта садржи једна банана: глукоза, фруктоза, сахароза, малтоза, скроб, глутаминска киселина, аспарагинска киселина, хистидин, леуцин, лизин, аргинин, валин, серин, глицин, а то још није крај листе.

Звучи парадоксално, али некада нездрава храна има краћу листу састојака.

Иако вам дјелује да је ријеч о чисто семантичкој зачкољици, треба да имате у виду да многе компаније користе трикове којима вас убјеђују да је њихов производ "здрав", зато што "не садржи хемикалије" и "природан је". Тако вас маме да купите нешто што можда ни изблиза не задовољава потребе организма и заварава вас да је само њихов производ исправан.

Исто се односи на нови тренд који промовишу познате личности – избацивање прерађевина из исхране.

Међутим, већина хране коју једемо већ је прерађена. Рецимо, јогурт је прерађевина, као и сви сиреви, кувана храна (претрпјела је термичку прераду) и слично.

Разлика треба да се прави између "добрих" и "лоших" прерађевина. Јогурт, рецимо, је минимално прерађен, што значи да садржи најбоље од "претече" млијека.

С друге стране, намирнице, каква су газирана пића, спадају у категорију хране у којој њихови састојци постају непрепознатљиви и не можете ни да наслутите какве биљне или животињске намирнице садржи.

То треба да имате у виду када сљедећи пут пођете у куповину.