latinica  ћирилица
19/07/2015 |  18:27 | Аутор: Агенције

Да ли можете пити алкохол и бити здрави?

Свима је добро познато да опијање не може да се сматра здравом навиком.
Алкохол - Фото: илустрација
АлкохолФото: илустрација

Ипак, већ вијековима се алкохол користи као средство за опуштање и подстицај на дружење због својстава.

Међутим, чим ниво алкохола у крви пређе ниво од 0,1 промил (што је више од двије чаше вина), чак и ако се осјећате потпуно опуштено, ваш организам лучи хормоне стреса и припрема тијело за опасност.

С друге стране, неке студије откриле су врло корисна својства алкохола, а једна објављена у стручном часопису Алцохолисм, показала је да апстиненција повећава ризик од умирања, нарочито код оних особа које су некада редовно уносиле алкохол.

Не дјелује свако пиће подједнако на организам, па ако баш желите да се опустите уз једну чашу, добро размислите које ћете одабрати.

Најбољи избор: Црно вино садржи антиоксиданс ресвератрол који штити кардиоваскуларни систем.

Друго мјесто: Дестилована жестока пића попут џина и вотке, пошто имају низак садржај шећера. Уз њих обавезно пијте обичну или газирану минералну воду.

Треће мјесто: Цидер је ферментисано алкохолно пиће и већина врста је природно без глутена. Ако одаберете овај напитак, бирајте такозвани суви цидер са ниским садржајем шећера.

Четврто мјесто: Бијело вино или шампањац. Има далеко мање антиоксиданата у односу на црно вино, а виши садржај шећера.

Најгори избор: Пиво, које се прави од житарица, углавном садржи глутен и квасац. Оно ремети природну цријевну флору и подстиче развој кандиде.

Запамтите, увијек пијте умјерено!