latinica  ћирилица
19/07/2015 |  18:14 | Аутор: Агенције

Како се изборити са напорном мигреном?

Мигрене изазивају грозно “бубњање” у глави, осјетљивост на свјетлост, звукове или мирисе и брутално су болне.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Иако постоје и сложенији начини да се категоризују и дефинишу главобоље, др Вејд Купер, директор Клинике за главобољу и неуропатске болове Универзитета у Мичигену, дијели их на мигрене и тензионе главобоље.

Занимљиво је то што тензионе главобоље могу изазвати исти окидачи који покрећу и мигрену, попут упале мишића, лошег сна и стреса. За ове типове главобоља благи аналгетици обично су довољни за сузбијање бола.

Међутим, кад се благ бол развије у озбиљан, прелази се на “територију мигрена“, каже Купер. Осим што осјећате бол у глави, присутна је и мучнина, осјетљивост на свјетлост, звукове и мирисе.

Како да се борите против мигрена? Купер има неколико препорука:

Препознајте окидаче и избјегавајте их

То значи да би требало да се држите подаље од неких намирница, а нарочито оних које су означене као “немасне“ или “дијеталне“ јер су велике шансе да садрже вјештачке заслађиваче. Ови састојци доказано могу подстаћи главобоље.

Регулишите стрес и сан

Ако сте стално под стресом, а “народни лијекови“ не помажу, обратите се психологу или физикалном терапеуту који ће вам уз помоћ масаже опустити тијело.

Провјерите да ли треба да узимате неке суплементе

Појачане главобоље могу бити изазване недостатком магнезијума.

Затражите лијекове од љекара

Неки лијекови су намијењени превенцији главобоље. Ако знате да вам рецимо сексуално узбуђење представља окидач за напад мигрене, требало би да затражите лијек који ћете узети прије одласка у кревет.

Држите се здраве исхране и спавајте барем седам сати дневно, како бисте елиминисали друге изазиваче главобоље.