Научници узгојили алгу са укусом сланине
Нова врста црвене алге је варијација Palmaria palmata, оне која успијева у дивљини дуж пацифичке и атланске обале и која се продаје као нутритивни суплемент.
Научник Крис Лангдон и његове колеге са Поморског научног центра при Универзитету „Орегон“ патентирали су нову врсту морске траве, након 15 година рада на њеном развоју.
„Када је испржите има укус сланине, а не морске траве. И има прилично јак укус“, објашњава Лангдон.
Одличан је извор минерала, витамина и антиоксиданаса. Примјера ради, у осушеним алгама има 16 одсто протеина од укупне масе.
„Palmaria palmata је суперхрана са двоструко већом хранљивом вриједношћу од кеља“, каже Чак Тумбс, Лангдонов колега са Универзитета „Орегон“.
Према његовим ријечима, успјели су да створе врсту која може да се узгаја и која носи изузетан потенцијал.
Лангдон је првобитно узгајао Palmaria palmata као брзорастућу храну за морске пужеве.