latinica  ћирилица
16/07/2015 |  13:16 | Аутор: СРНА

"Ђурђевак" - капсуле са камером

Руски научници направили су паметну капсулу "Ђурђевак" за испитивање дигестивног тракта - пацијент попије "таблету", а она биљежи све што се дешава у његовом желуцу!

"Ђурђевак" је мања капсула за једнократну употребу, која има сопствени извор напајања и минијатурну камеру у боји.

Ту је и компактни предајник који се причвршћује за појас пацијента и програм који омогућава везу са компјутером и праћење стања.

Податке сакупља капсула након што је пацијент прогута и након што прође кроз читав дигестивни тракт.

Планирано је да крајем године почне производња ових капсула, односно ендоскопског комплекса, које су направили стручњаци Националног истраживачког нуклеарног универзитета.

Замјеник руководиоца Инжењерског центра Константин Межанков појашњава да се производни погон "паметних капсула" гради средствима "Росатома".

Љекар не може да читав дан посматра све што се дешава у желуцу пацијента, па је направиљен програм који аутоматски препознаје могуће повреде или промјене унутар тракта и шаље сигнал.

Межанков најављује да ће модификације капсуле омогућити да се њене функционалне могућности прошире и да се побољша квалитет испитивања.

У поређењу са сличним јапанским или израелским производима, руски програм може да користи сваки компјутер, док се у иностраним верзијама уз капсулу мора купити и специјални рачунар.

Научници настоје да ову капсулу усаврше како би била што јефтинија, а сљедећи корак јесте стварање магнетне капсуле, која ће са собом носити и лијек - наводе научни портали.