latinica  ћирилица
15/07/2015 |  08:49 | Аутор: СРНА

Македонија: Пријевремени избори 2016. године

Лидери четири највеће политичке странке у Македонији постигли су договор о одржавању пријевремених парламентарних избора 24. априла 2016. године, као начину изласка из политичке кризе.

- Могу рећи да је постигнут договор који су потписали лидери четири највеће партије и задовољан сам постигнутим, изјавио је комесар ЕУ за сусједску политику и проширење Јоханес Хан, који је посредовао договору постигнутом око један сат иза поноћи са лидерима ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, СДСМ Зораном Заевим, ДУИ Алијем Ахметијем и ДПА Мендухом Тачијем.

Македонски премијер Никола Груевски појаснио је да је договорено да се за све наредне парламентарне изборе 100 дана прије одржавања Влада повуче и формира влада за спровођење избора.

Он је рекао да ће у овом случају ВМРО-ДПМНЕ номиновати привременог премијера за период од 100 дана - од 15. јануара 2016. године до избора.

"Како нико не би имао алиби и изговоре у вези са резултатима избора, сагласили смо се да од 20. октобра до избора СДСМ, у претходним консултацијама са ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, предложи техничког министра унутрашњих послова, што значи личност која се у ни у каквом случају не повезује са било којом политичком странком", додао је он.

Према договору, СДСМ ће предложити и министра рада и социјалне политике, а у министарствима финансија, пољопривреде, шумарства и водопривреде, те за информатичко друштво, именоваће замјенике министара са правом вета.

Лидер највеће опозиционе странке Зоран Заев изразио је задовољство о постигнутом договору и лидерском састанку нагласивши да је договор потврдио све што су његова партија и коалициони партнери навели у пројекту "Истина за Македонију".

Предвиђено је да 15. септембра буде изабран специјални тужилац који ће бити задужен за спровођење истраге за садржине, доказе и аргументе из прислушкиваних телефонских разговора.

"Нови јавни тужилац, уз потпуна аутономна овлашћења, добиће материјал који на транспарентан начин треба да процесуира паралелно преко скупштинских комисија. Исто тако њихов садржај ће бити доступан јавности", додао је Заев.

Према његовим ријечима, опозиција ће се почетком септембра вратити у Собрање и активно учествовати у потпуном спровођењу свих сегмената постигнутог договора.

Лидерском састанку присуствовали су и тројица европарламентараца Иво Вајгл, Едуард Кукан и Ричард Ховит, те амбасадори Европске уније Аиво Орав и САД Џес Бејли.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора.

Криза је интензивирана крајем јануара, када је Груевски оптужио Заева за покушај државног удара, након чега је лидер опозиције почео да објављује снимке којима оптужује предсједника Владе за криминал и корупцију.