latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:49 | Аутор: Агенције

СЗО за веће порезе на дуван

Више би влада требало повећати порез на дуванске производе, објавила је Свјетска здравствена организација, упозоривши да ће, уколико се не предузму одговарајуће мјере, број умрлих од посљедица болести повезаних с пушењем до 2030. порасти на 8 милиона.
Цигарете (илустрација) -
Цигарете (илустрација)

У извјештају под називом "Global Tabacco Epidemic 2015" СЗО извјештава да у свијету сваких 6 секунди од болести које се повезују с уживањем дуванских производа умре једна особа, што је око 6 милиона годишње, а то је више него што их смртно страда од посљедица АИДС-а, маларије и туберкулозе заједно.

Бројне земље у свијету имају изузетно ниске порезе на дуванске производе, а у некима порези и не постоје, извјештава организација. Тренутно само у 33 земље чланице СЗО порез на дуванске производе износи 75% укупне продајне цијене, што је препорука те УН-ове здравствене организације.

- Повећање пореза на дуванске производе један је од најефикаснијих начина да се смањи њихова продаја у свијету што резултује мањим бројем пушача, мањим бројем обољелих, али и уштедом - рекла је директорка СЗО Маргарет Чен.

Пушење је један од четири главна фактора ризика за развој болести попут карцинома, кардиоваскуларних болести, дијабетеса и болести плућа. 2012. поменуте болести су убиле 16 милиона људи млађих од 70 година, од којих је 80% из сиромашних земаља.

Даглас Бетчер, стручњак СЗО за превенцију незаразних болести, рекао је да су Кина и Француска доказ како повећање пореза на дуванске производе смањује њихову продају, истовремено помажући људима да одлуче престати пушити. У Француској је, по подацима СЗО, након такве одлуке донесене почетком деведесетих година број обољелих од рака плућа значајно смањен.

Коментаришући извјештај СЗО, предсједник Фондације Ланг, Хосе Луис Кастро рекао је да је порука те институције врло јасна.

- Извјештај само потврђује чињеницу да оглушивање влада на позиве да повећају порез на дуванске производе без сумње води до бројних преурањених смрти и болести, нарочито у земљама с ниским и средњим приходом у којима је, због приступачне цијене цигарета, број пушача изузетно велик - рекао је он.