latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:39 | Аутор: RTL

Куба прва у свијету елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса с мајке на дијете

Директорка СЗО Маргарет Чен овај изузетан успјех назвала је једним од највећих достигнућа у јавном здравству. Нада се да ће и друге земље ускоро бити у истој позицији.

Свјетска здравствена организација у уторак је саопштила да је Куба прва земља у свијету која је успјешно елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса с мајке на дијете.

У саопштењу СЗО наводи се да је међународно представништво које је у марту на Кубу послала та организација и Панамеричка здравствена организација, утврдило да је Куба испунила све критеријуме за ову оцјену.

2014. само је двоје дјеце у тој земљи рођено с ХИВ-ом, а петеро са сифилисом, наводи се у саопштењу.

Директорица СЗО Маргарет Чен овај изузетан успјех назвала је једним од највећих достигнућа у јавноме здравству. Нада се да ће и друге земље ускоро бити у истој позицији.

- Куба је успјешно показала да је универзални здравствени приступ кључан за успјех, чак и када су у питању изазови попут ХИВ-а - наводи се у саопштењу директорке Панамеричке здравствене организације.

Ова организација и СЗО омогућили су кубанским женама рани приступ пренаталној бризи, у склопу којег се тестирају на ХИВ и сифилис, а мајке које су позитивне на једну од двију сполно преносивих болести правовремено се лијече.

Сваке године у свијету затрудни око 1,4 милиона жена заражених ХИВ-ом. Уколико се не лијече, шансе да вирус током трудноће, порођаја или дојења пренесу на дијете износе између 15 и 45 одсто.

Ризик се смањује на око један одсто уколико се мајци и дјетету истовремено дају антиретровирални лијекови. Захваљујући раном откривању и лијечењу труднице могу избјећи компликације када је о њиховим бебама ријеч.