Не одричите се здравих масноћа
У раду објављеном у стручном часопису "Журнал Америчке медицинске асоцијације", аутори Дариуш Мозафаријан са Тафтс универзитета у Дејвид Лудвиг из Дјечје болнице у Бостону, износе становиште да је најважније добро одабрати врсту масноће коју конзумирате.
Они објашњавају да постоји све више доказа да храна богата здравим масноћама, попут орашастих плодова, маслиновог уља и рибе, заправо штити организам од одређених болести, попут срчаних обољења, док многе немасне намирнице, попут "дијеталне" мајонезе, заправо могу бити горе од пуномасних опција.
Они истичу и то да су се угљени хидрати деценијама сматрали основом добре исхране, али су истраживања показала да нарочито они рафинисани воде гојазности.
Ипак, неки стручњаци сматрају да је претјерано људима дозволити да једу масноће колико желе.
- Уклањање ограничења, нарочито без адекватне едукације становништва о улози масноћа у исхрани, неће поправити ништа - каже Џесика Кординг, нутрициониста из Њујорка.
Она каже да ће неки људи то схватити као поруку да о масноћама уопште не треба да размишљају.