latinica  ћирилица
24/06/2015 |  11:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Старије мајке можда добијају здравију и паметнију дјецу

Старије мајке можда рађају здравију дјецу која ће бити и боље образована од дјеце коју су родиле жене у 20-тим, показала је међународна студија.
Мајчинство (илустрација) -
Мајчинство (илустрација)

Мајке тинејџерке и старије од 35 година имају нешто повећан ризик од пријевременог порођаја, а адолесценткиње ће вјероватније од жена у 20-им имати дјецу која се спорије развијају и која не заврше средњу школу, пише часопис "Лансет".

Вођа студије Каролин Фол, истраживач британског универзитета у Саутхемптону и њене колеге су проучили шта је било са 19.403 дјеце са обзиром на старост мајке при порођају у пет земаља са ниским и средњим приходима - Бразилу, Гватемали, Индији, на Филипинима и у Јужноафричкој Републици.

Подаци за сваку земљу прикупљани су у разним раздобљима од 1969. до 1989. и различитим методама, али за све учеснике постојали су подаци о старости мајке те подаци о дјетету барем до друге године живота.
Мајке у студији су просјечно биле старе 26 година, жене у Бразилу биле су најмлађе, 25,8 година, а у Гватемали најстарије 27,2 године.

Дјеца мајки до 19 година имала су 20 до 30 одсто већи ризик да се роде прерано и с малом порођајном масом, показала је студија, а та дјеца су имала и 30 до 40 одсто веће шансе да заостају у развоју с двије године и да не заврше средњу школу.

Истраживаци су установили социоекономски статус мајки на темељу образовања, брачног стања, богатства, етничке припадности и мјеста становања у граду или у селу. И кад су те факторе укљуцили, остала је предност старијег мајчинства.

Међутим, студија има недостатак података о генетици, пушењу и прехрани мајки и осталим облицима храњења осим дојења, признали су аутори студије.