latinica  ћирилица
18/06/2015 |  13:30 | Аутор: СРНА

"Боксит" оснива специјалистичку болницу

Компанија "Боксит" намјерава да у Милићима оснује специјалистичку болницу која би функционисала у оквиру Компаније као посебан сектор и већ се раде стручне анализе, саопштила је данас Служба за односе са јавношћу милићке компаније.
Милићи (архива) -
Милићи (архива)

У саопштењу се наводи да би болница функционисала као непрофитни центар унутар Компаније, у објекту који је "Боксит" својевремено изградио, а који му је у току ратних и поратних дешавања одузет.

Мањи дио тог објекта данас користи Дом здравља "Свети Никола", док је већи дио потпуно неискориштен.

"Функција Дома здравља не би била угрожена, већ би, напротив, та установа имала вишеструку корист, јер би трошкови који су до сада били на терету Дома, а то су одржавање објекта, гријање, потрошња електричне енергије, воде, телефона и други трошкови, падали на терет болнице. Осим тога, од Дома здравља не би биле наплаћиване услуге лабораторије, рендгена и мамографије", наведено је у саопштењу.

Циљ је да грађанима Милића и регије буду обезбијеђене врхунске здравствене услуге, да цијене буду значајно ниже у односу на приватну праксу у окружењу, а услуге из области гинекологије, акушерства и мамографије не би биле наплаћиване.

Планирано је да буде набављена најсавременија медицинска опрема, те ангажовани врхунски кадрови из региона, првенствено из Србије, односно Београда.

Болница би обављала специјалистичко-консултативну и стационарну здравствену заштиту из области интерне медицине, опште хирургије, гинекологије и акушерства, педијатрије, неурологије, дерматовенерологије, пулмологије, ортопедије са трауматологијом, психијатрије, оториноларингологије.

Такође би обављала специјалистичко-консултативну и стационарну здравствену заштиту из области офтамологије, урологије, радилошке дијагностике, хематолошке и биохемијске дијагностике, патолошке анатомије са цитолошком дијагностиком, анестезиологије са реанимацијом и интезивним лијечењем.

У "Бокситу" кажу да за су овакву идеју добили подршку у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У саопштењу се напомиње да је измјенама и допунама Закона о здравственој заштити Републике Српске, усвојеним у мају, регулисано да правно лице, односно привредно друштво, осим основне може да обавља и здравствену дјелатност уколико ресорно министарство утврди да испуњава услове за ту дјелатност.

"Регулисано је и да правно, привредно и физичко лице може оснивати приватну здравствену установу, која може да буде амбуланта за лијечење, здравствену његу и рехабилитацију, специјалистичка амбуланта породичне медицине, специјалистичка амбуланта, стоматолошка амбуланта, апотека, специјалистички центар, болница, специјална болница, дом за здравствену његу, лабораторија и банка матичних ћелија", подсјећа се у саопштењу.