latinica  ћирилица
14/06/2015 |  18:40 | Аутор: Агенције

Менопауза: Алтернатива, можда, не помаже, али и не шкоди

Није доказано да нефармаколошке терапије могу да замијене хормонску надокнаду у менопаузи. Плацебо ефекат је врло ефикасан код лијечења таласа врућине и зато нека средства код једног броја жена имају ефекта...

Ублажавање симптома менопаузе попут таласа врућине могуће је и без супституционе хормонске терапије, али докази који подупиру већину других метода лијечења различити су и не превише снажни, закључила је група европских научника који су анализирали резултате многобројних истраживања која су се бавила том тематиком.

Мултинационални тим анализирао је резултате истраживања лијечења симптома менопаузе од вјежбања до антидепресива и психотерапије, и на основу тога израдио препоруке за потребе Европског друштва за менопаузу и андропаузу (ЕМАС).

Водитељ истраживања Гестхимани Минтзиори са Универзитета Аристотел у Солуну каже да је група анализирала алтернативе хормонској терапији јер жене "збуњује кад треба да утврде шта је најбоље". Ово би требало да помогне и љекарима у савјетовању пацијенткиња о расположивим могућностима лијечења.

- У сваком случају, избор лијечења би требало да буде резултат заједничке одлуке пацијенткиње и љекара - каже Минтзиори.

Таласи врућине, црвенило коже и ноћно знојење најчешћи су симптоми током менопаузе. Хормонска супституциона терапија укључује комбинацију естрогена и прогестерона и показало се да може да ублажи таласе врућине. Према истраживањима, још је и најефикаснија, али је прате и ризици.

Љекари су раније редовно прописивали супституциону хормонску терапију женама у менопаузи да би ублажили симптоме и смањили ризик од срчаних болести, али прије десетак година велико америчко истраживање показало је да таква терапија благо повећава ризик од појаве рака дојке, срчаних удара и крвних угрушака. Иако је хормонска терапија и даље најефикаснија у ублажавању менопаузалних симптома, многе жене су од тада престале да је користе.

Због тога су научници проучавали истраживања ефикасности алтернативних метода лијечења, од промјене начина живота и исхране, додатака исхрани, до других лијекова на рецепт и психотерапије и алтернативе.

Резултати рада ових истраживача, објављени у часопису "Матуритас", нису, међутим, дали јаснију слику. Што се вјежбања тиче није било увјерљивих доказа да ублажава валунге, али истраживачи кажу да вриједи покушати јер поправља цјелокупан квалитет живота и смањује ризике од срчаних болести код жена након менопаузе. Ни докази о користи исхране богате фитоестрогенима, попут соје, нису увјерљиви, утврдили су.

Што се тиче антидепресива - селективних инхибитора преузимања серотонина (ССРИ) и инхибитора преузимања серотонина и норадреналина (СНРИ), постоје докази да су дјелотворни у смањивању учесталости и интензитета валунга.

"Габапентин", лијек који се користи за неке врсте епилептичних напада и болова, такође је проучаван као алтернативна метода лијечења и, по неким истраживањима, био је ефикасан. За психотерапију и алтернативу попут акупунктуре, нема довољно истраживања да би се донијели коначни закључци.

Доктор Вулф Утиан из Сјеверноамеричког друштва за менопаузу каже да ово нису коначне препоруке за оно што дјелује односно не дјелује на симптоме менопаузе.

Он истиче да је опште познато да је плацебо ефекат врло јак код лијечења таласа врућине и зато нека средства која, према истраживањима нису дјелотворна, могу да помогну појединим женама. Такође, и многе алтернативне методе немају опасне нуспојава попут неких лијекова.

Жене могу да их пробају и ако им је од њих боље, то је добро. Ако није, онда морају да поразговарају да љекаром о узимању хормона.У часопису Америчког медицинског удружења (ЈАМА) почетком године објављен је рад њихових истраживача такође на тему најефикасније терапије у менопаузи.

Они су утврдили да ниске дозе оралних контрацептива могу да ублаже таласе врућине и ноћно знојење код жена код којих су се ови симптоми појавили прије менопаузе. Након што прође менопауза, жене које не желе да узимају хормонску терапију због њене повезаности с већим ризиком од рака дојке и јајника, могу да пређу на нехормонску терапију и да се позабаве алтернативним третманима, јогом, акупунктуром, као и да промјене начин исхране.