latinica  ћирилица
11/06/2015 |  18:46 | Аутор: Независне

Састојци у храни које треба избјегавати

У Сан Франциску су започели кампању у којој упозоравају на штетност зашећерених сокова, а Њујорк планира исто направити с храном која садржи висок постотак соли.

У Сан Франциску су се одлучили за овај корак свјесни да та пића воде у дијабетес и претилост, а у Њујорку су у заводу за јавно здравство ставили обавјештење у којем упозоравају да је 2.300 милиграма соли довољна дневна доза.

Ево још неких намирница које треба избјегавати.

Храна с умјетном аромом.Може се наћи у житарицама, пахуљицама, соковима и кексу. Пуни су разних хемикалија које имитирају специфично воће, маслац и слично.

Високофруктозни кукурузни сируп.Може се наћи пректично у свему. Хљебу, сладоледу, кечапу, јогурту.Истраживања показују да се људима који су конзумирали ове производе подигла разина холестерола што може довести до срчаног удара.

Дјелимично хидрогенизовано биљно уље.Налази се у маргарину, залеђеној храни, супама и колачима. Ријеч је о опасним киселинама које такође могу довести до срчаног удара.

Потпуно хидрогенсано биљно уље.Стављају га у залеђену храну и маргарин. У теорији, потпуно хидрогенисано биљно уље не би требало садржавати масне киселине, али ипак је ријеч о осастојку који садржи посебну масноћу која није добра за наше тијело.