latinica  ћирилица
04/06/2015 |  08:44 | Аутор: Вечерње новости

Опасне инфекције из клима-уређаја

Заштитите се од посљедица које доносе неочишћени расхладни системи. Многи нису свјесни да удишу ваздух из апарата који је често легло бактерија, буђи и гљивица.
Аждаје из клима уређаја - Фото: илустрација
Аждаје из клима уређајаФото: илустрација

Без клима-уређаја, посљедњих година, љетњи мјесеци се веома тешко подносе. Зато их многи имају, али често заборављају да нередовно чишћење уређаја узрокује не само лош квалитет ваздуха и непријатне мирисе у дому, већ доприноси размножавању бактерија, буђи и гљивица.

Када удахнемо ваздух из неочишћене климе, може да дође до опасних реакција у организму, хроничних обољења, чак и појаве легионарске болести, која настаје од бактерије легионеле. У питању је тешка упала плућа, неријетко са фаталним посљедицама. До инфекције долази када се удахну заражене ситне капљице из клима-уређаја.

Произвођачи препоручују да се уређај темељно очисти једном годишње, најбоље крајем прољећа. И љекари савјетују да је одржавање и чишћење неопходно прије свега из хигијенских, односно здравствених разлога. Чишћењем се спријечава појава и размножавање бактерија и других микроорганизама.

У продавницама можете да набавите специјална средства, углавном у виду спреја, којима се уређај чисти од бактерија и гљивица, а уједно и дезинфикује. Та средства би требало да користите пажљиво и стриктно према упутству, јер ће само тако бити ефикасна. Спољне и лако приступачне унутрашње пластичне дијелове пажљиво оперите млаком водом, у којој сте растворили неко средство за чишћење.

Не треба чекати да из уређаја почну да се шире непријатни мириси или да клима почне слабије да хлади или грије. Јер, само правилно и на време очишћена клима може да створи здраво окружење за вас и вашу породицу. Не заборавите и на клима-уређаје у аутомобилима, које треба сервисирати на двије године. Људи склони алергијама морају то да раде чешће, као и да чисте климу у кући или на послу.

Такође, пажњу би требало обратити и на то гдје постављате уређај у дому. Не би требало да буде окренут тако да директно дува према мјесту на којем се најчешће окупљају људи (гарнитури за сједење, трпезаријском столу), јер може да изазове главобољу, упалу мишића, цурење носа и сузење очију. Најбоље је да се клима постави на дискретније место у дневној соби (у ћошак) или на позицији с које може добро да "покрије" све просторије у стану.

Не заборавите и да човјек може да доживи температурне шокове, ако не рукује уређајем на прави начин. Зато га подесите пет до осам степени мање од спољне температуре. Избјегавајте да будете на директном удару хладног ваздуха, како не би имали тегобе у вратном и леђном дијелу.