latinica  ћирилица
01/06/2015 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Радите стојећи, дуже ћете живјети

Особе које обављају канцеларијски посао или посао који захтијева дуге сате сједења, требало би да док раде стоје барем два сата како би биле здравије и дуже живјеле, открива најновије британско истраживање.
Посао - Фото: илустрација
ПосаоФото: илустрација

Сједити осам сати или дуже за радним столом може бити погубно по здравље. Неколико недавних студија већ је указало на постојање везе између дуготрајног сједења и опасности од тешких болести, па чак и пријевремене смрти.

Аутори најновијег истраживања наводе да би канцеларијски радници требало да стоје барем два сата дневно током радног времена како би сачували своје здравље.

"Канцеларијски радници проводе 65 до 75 одсто радног времена у сједећем положају", истиче вођа истраживања Џон Бакли са Честер Универзитета.

"Они би требало да чешће стоје и да се што је више крећу током радног времена", напоменуо је он.

У студији, објављеној у часопису British Journal of Sports Medecine, наводи се да би идеално било радити стојећи четири сата, али да је за почетак добро и само два сата. "Треба времена да се људи привикну, потребно је да се догоди промјена у навикама и менталитету", казао је Бакли.

Он и његов тим савјетују запосленима да увијек стоје када разговарају телефоном и да свако мало протегну ноге макар и по канцеларији.