latinica  ћирилица
01/06/2015 |  17:21 | Аутор: СРНА

Комбинација два лијека успјешно смањује рак коже

Комбинација два лијека против рака може да смањи тумор код 60 одсто пацијената код којих је дијагностикован меланом или рак коже, резултати су најновијег истраживања.

У међународном истраживању које је обухватило 945 пацијената утврђено је да је лијечење ипилимумабом и ниволумабом зауставило напредовање рака у року од годину дана у 58 одсто случајева.

Британски љекари представили су резултате истраживања у Америчком удружењу клиничке онкологије.

Британски центар за истраживања болести рака саопштио је да је комбинација ова два лијека "задала снажан ударац" једном од најагресивнијих облика канцера.

Меланом, најозбиљнији облик рака коже, најчешћи је облик рака у Британији.

Више од 2.000 људи у Британији умре од ове болести сваке године.

Доктор Џејмс Ларкин, консултант са Краљевске Марсден болнице рекао је да је узимањем ова два лијека имунолошки систем пацијента могао да препозна туморе које раније није могао, да реагује и да их уништи.

"Што се тиче имунотерапија, никада нисмо видјели да се тумор смањује процентуално код више од 50 одсто пацијената, тако да је ово веома значајно", рекао је он, преноси Би-Би-Си.

Љекари, ипак, не могу да кажу колико ће пацијенти да живе, а није утврђено ни зашто су неки пацијенти на ове лијекове реаговали изузетно добро, док код неких није било никакве реакције. Посебан проблем су нус појаве као што су замор, осип и дијареја.