latinica  ћирилица
31/05/2015 |  20:51 | Аутор: Б92

Двадесете најбоље вријеме за рађање

Број жена за које техника вантјелесне оплодње представља једини начин да остану у другом стању расте из дана у дан, упозоравају британски стручњаци.

Гита Наргунд, једна од водећих британских стручњакиња за вантјелесну оплодњу прилично је јасна – ако не желите да ризикујете да останете без потомства, почните са планирањем породице прије 30. године.

- Толико пута била сам свједок шока и агоније која би задесила пацијенткиње када схвате да је сувише касно да добију дијете. За већину њих, то сазнање носи кајање и велику тугу - наводи Наргунд.

- Оно што најчешће услиједи након саопштења лоше вијести је питање "Зашто ме нико није упозорио на ово?", додаје Наргунд.

Осим што код пацијенткиња оставља емотивни ожиљак, проблем са неплодношћу такође представља велики терет за британски Национални здравствени систем – на годишњем нивоу на вантјелесну оплодњу утроши се на стотине милиона фунти.

- Најбољи начин да се проблем предуприједи јесте едукација. Врло је битно да жене схвате да су двадесете најбоље вријеме за рађање дјеце јер већ након 30. године код жена плодност нагло опада - закључује Наргунд.