latinica  ћирилица
29/05/2015 |  20:43 | Аутор: 24sata.hr

Убод инсекта: Хитно доктору ако настану црвене мрље и линије

Ако човјек тешко дише и ако му отичу лице и врат, хитно зовите помоћ, постоје ситуације у којима убод комарца, осе, пчеле, паука или стршљена може бити опасан по живот.

Иако већина инсеката који живе на нашем поднебљу немају отров којим би могли угрозити живот човјека, постоје ситуације у којима убод комарца, осе, пчеле, паука или стршљена може бити изразито непријатан, па чак и опасан по живот. Најопаснији су убоди више инсеката одједном (на примјер, роја пчела) те убоди у врат, лице, у близини очију или они у устима.

Љети су чести убоди оса док човјек приноси устима воћку или чашу сока. У тим ситуацијама оток може довести и до опструкције дисања, па се свакако треба јавити доктору. Чак и кад је ријеч о једном, наизглед безазленом убоду, треба бити опрезан, јер је могуће да сте раније развили алергију на отрове, па и тај један убод може изазвати озбиљну реакцију. Укратко, ако се након убода појави велик оток, црвене мрље по тијелу или црвене линије од мјеста убода према срцу, као и отежано дисање или отицање у предјелу лица или врата, то су реакције због којих одмах морате отићи доктору.

Ако је оток на мјесту убода јак и околна кожа упаљена, али нема гушења и других симптома, свеједно се посавјетујте с љекаром. У свим осталим ситуацијама можете помоћи и сами себи. Прије свега, кад осјетите убод, прво и најважније правило јест да не чешете то мјесто, јер бисте тако придонијели ширењу отрова који је кукац испустио. Поготово се то односи на убод пчеле или осе јер остављају жаоку у кожи.

Никако је немојте чупати пинцетом или ноктима јер тако можете истиснути остатак отрова у рану. Лагано је извуците притиском у страну тупом страном ножа. Мјесто убода пчеле или осе оперите сапуном и водом како бисте избјегли ширење инфекције због прљавштине коју такви инсекти могу преносити на жаокама. Затим треба охладити то мјесто да би се ублажио оток, црвенило и свраб. На мјесто убода добро је одмах ставити хладну облогу.

Убод стршљена може имати изразито токсично дјеловање које може негативно утицати на рад бубрега, централног нервног система те изазвати повраћање, дијареју, сужење зјеница, појачано лучење пљувачке и немир. Код осјетљивих, односно људи алергичних на убоде кукаца, може изазвати и анафилактички шок, који може имати и смртне посљедице. Једини прави лијек је избјегавати их, односно у случају убода нужно је добро пратити и посматрати особу и ако се појаве симптоми алергије отићи код љекара што прије.

Убод пчеле или стршљена код дјеце може изазвати алергијску реакцију без много знакова упозорења. Одмах се треба јавити доктору ако примијетите осип по тијелу дјетета, отежано дисање и промуклост. Знак за узбуну је и ако се дијете жали на главобољу, односно додирује главицу те га муче мучнина, повраћање, задебљање језика, оток на лицу и вртоглавица.