latinica  ћирилица
21/05/2015 |  16:08 | Аутор: Агенције

Тамна чоколада за бољу пажњу и концентрацију

Истраживачи Универзитета у Сјеверној Каролини открили су да се повећавају пажња и концентрација ако се током дана поједе мало чоколаде са високим садржајем какаоа.

У истраживању је учествовало 122 особа, узраста од 18 до 25 година, чија је активност мозга мјерена послије конзумирања различитих врста чоколада, а најбоље резултате дала је чоколада која садржи око 60 одсто какаоа, пише портал "Витамини".

Већина људи баш око поднева осјећа умор и не може да се концентрише, а то се највише односи на запослене и студенте.

Међутим, према ријечима истраживача Лерија Стивенса, тамна чоколада која садржи око 60 одсто какаоа дала је одличне резултате баш по питању јачања концентрације.

"Осим што помаже концентрацији, тамна чоколада богата је антиоксидансима и материјама које помажу смањењу ризика од срчаног удара", истакао је Стивенс.

Ранија истраживања показала су да коцкица тамне чоколада смањује ризик од дијабетеса, па тако особе које су шест пута седмично конзумирале чоколаду смањиле су ризик од дијабетеса за чак 34 одсто у поређењу с онима који су једну коцкицу јели једном до четири пута мјесечно.