latinica  ћирилица
21/05/2015 |  12:41 | Аутор: Б92

Вишечасовно гледање у монитор рачунара узрокује главобоље

Сушење очију, успорено трептање, тупи бол у дубини ока и осјећај умора, најчешћи су проблеми који се јављају послије вишечасовног гледања у монитор рачунара.
Сједење за рачунаром - Фото: илустрација
Сједење за рачунаромФото: илустрација

Љекари истичу да је за здравље ткива ока неопходно трептање до 17 пута у минуту како би се подмазивао сузни канал и штитило ткиво ока.

- Гледајући непрестано у монитор рачунара, поготово у ситуацијама када нешто тражимо, па стално отварамо странице изнова и изнова, очи се суше у великој мјери - наводи специјалиста офталмолог др Милица Драгић.

Она истиче да рачунар посебно штети онима који већ имају проблеме са видом па носе контактна сочива, која већ сама по себи исушују око.

- Оптимално вријеме за сједење испред рачунара је три часа дневно, а све више од тога утиче на појаву синдрома компјутерског вида - каже др Драгић, истичући да овај синдром изазива главобоље и поремећај вида као што је замућена слика. Додаје да је конфигурација текста на рачунару другачија, није као у књизи и теже се изоштрава слика што посебно утиче на људе који су кратковиди.

- Кратковидим особама је, иначе, смањена видна оштрина, а дуготрајним гледањем у монитор ствара се замор и бол у дубини ока - нагласила је др Драгић. Додаје да код особа које имају миопију, односно урођену ману кратковидости, вишечасовно гледање у разне мониторе утиче на пораст диоптрије.

Офталмолози наглашавају да је превенција неопходна. Посебно истичу да је потребно испирати очи хладном водом најмање пет пута дневно како би се побољшао проток крви и поспјешила регенерација ока и очног живца.

- Посебно се препоручује антирефлекс заштита пред рачунаром, јер одбија штетне рефлексије. Таква заштита не поправља вид, али се кроз антирефлекс стакло може гледати дуже и служи да се око мање замара - каже др Драгић.

Офталмолози савјетују и вјежбе за очи, посебно код кратковидих особа, а једна од њих је задржавање погледа на тачки удаљеној око 30 центиметара, а затим на предмету који је удаљен више од 100 метара. Ако се ова вјежба понавља више пута, може да заустави погоршање вида.

- Боравак у природи и редовна физичка активност доприносе побољшању вида. Када поглед лута по удаљеним предјелима, очи се одмарају, мишићи опуштају, а проток крви се побољшава - наглашава је др Драгић.