latinica  ћирилица
17/05/2015 |  21:26 | Аутор: Б92

Гојазност узрокује спор метаболизам?

Кривити спор метаболизам за немогућност да изгубите сувишне килограме може звучати као изговор за лијеност и слаб карактер.

Ипак, судећи према резултатима истраживања објављеним у часопису “Диабетес“, неки људи су напросто "награђени" спорим метаболизмом који им онемогућава да изгубе сувишне килограме.

Брзина метаболизма, тј. брзина којом организам троши енергију у стању мировања у току дана изражава се БМР бројем, односно бројем калорија које троши базални метаболизам.

Истраживачи са британског националног института за здравље испитали су 12 гојазних волонтера које су ставили на режим исхране у периоду од шест недјеља. Они су постили један дан, а након тога су редуковали калорије. Учесници студије били су праћени сваки дан, а истраживаче је занимало и колико калорија троше свакодневним активностима.

Истраживачи су открили да се код људи са споријим метаболизмом усљед уношења смањеног броја калорија мршављење успорило јер се организам трудио са "сачува" калорије. Они су током експеримента изгубили најмање килограма.

Људи са убрзаним метаболизмом су добро реаговали на екстремно смањење калорија и "брзу" дијету, па су изгубили знатно више килограма.

"Резултати су показали да неки гојазни људи због споријег метаболизма морају да раде више како би изгубили сувишне килограме. Ипак, биологија није судбина. Балансирана исхрана и редовна физичка активност учиниће своје на дуже стазе", наводи водећи научник студије др. Мартин Рајнхард.

Стручњаци препоручују да никад не прескачете оброке, без обзира на то имате ли спор или убрзан метаболизам, и да додате вјежбе снаге у ваш тренинг како бисте потрошили сувишне калорије. Што више мишићне масе, а мање масног ткива имате, ваше ће тијело трошити више калорија.