latinica  ћирилица
11/05/2015 |  16:32 | Аутор: Вечерње новости

Анемичне особе склоније инфекцијама

Симптоме недостатка гвожђа треба на вријеме препознати и лијечити. Најугроженије су жене за вријеме менструалног циклуса, труднице у другој половини трудноће, школска и предшколска дјеца.

Подаци Свјетске здравствене организације показују да око 40 одсто становништва на планети испољава симптоме анемије, узроковане недостатком гвожђа. Најугроженије су жене за вријеме менструалног циклуса, труднице у другој половини трудноће, школска и предшколска дјеца.

Стручњаци упозоравају да је адолесценција нарочито критичан период за баланс гвожђа, јер се више троши због повећања мишићне масе код оба пола, и због менструалних крварења код дјевојчица. Потребе за гвожђем у овом периоду су до 18 мг дневно. Оптималном исхраном се обезбјеђује око шест мг гвожђа на 1.000 калорија, а лошим избором намирница лако може да настане анемија изазвана недостатком гвожђа.

- Први симптоми малокрвности најчешће су слабост, умор, малаксалост - каже примаријус др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине. - Како болест напредује, могу да се јављају и вртоглавица, бљедило, главобоља, титрање пред очима, болови у мишићима и отоци на ногама у вечерњим сатима, нарочито код особа које током дана дуже стоје - додаје она.

Код тинејџерки може да се јави престанак менструалног крварења, а уочено је и да су анемична дјеца нижа од својих вршњака. Уколико анемија настане нагло, као при крварењу, клиничком сликом доминирају знаци шока и срчане инсуфицијенције.

Анемија мора да се лијечи, наглашавају љекари, јер ако нема довољно гвожђа, кисеоник не стиже до ћелија.

- Гвожђе је неопходно за изградњу хемоглобина, а када га има мање, слабија је апсорпција и других минерала и елемената у крви, што може да доведе до веће осјетљивости на инфекције - објашњава др Димитријевић.

У највећем броју случајева анемија може да се спријечи правилним избором намирница. Гвожђе се најбоље ресорбује из хема поријеклом из хемоглобина и миоглобина меса, а постоје минималне разлике у количини гвожђа између бијелог меса, рибе, различитих врста црвеног меса и изнутрица. Осим тога, гвожђе из хема поспјешује ресорпцију гвожђа из других извора. Неке аминокиселине, витамин Ц, фруктоза, као и лактати, пирувати и сукцинат повећавају апсорпцију гвожђа.

Иако у поврћу има доста гвожђа, лоше се апсорбује, јер овај процес ометају оксалати, фосфати и полифеноли, а у житарицама фитати, који са гвожђем стварају нерастворљиве комплексе. Због тога се гвожђе боље ресорбује из јаја, него из поврћа. Танин из чаја има негативан учинак на апсорпцију гвожђа. Такође и калцијум, карбонати и фосфати из млијека и млијечних производа ометају апсорпцију гвожђа.

Идеална комбинација намирница која поспјешује ресорпцију гвожђа садржи месо, кувано поврће и салату. Међутим, уз такав оброк не треба пити млијеко, јогурт или чај.