latinica  ћирилица
11/05/2015 |  13:14 | Аутор: СРНА

Слатина- Бесплатна спирометрија поводом Свјетског дана астме

Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" организовао је данас у Слатини код Лакташа бесплатно тестирање спирометријом, поводом Свјетског дана астме.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Пулмолог Снежана Кутлешић–Стевић рекла је да је неопходно сачинити пресјек стања обољења плућа код становништва да би се дао допринос превенцији.

Према њеним ријечима, најугроженије групе за обољења плућа су пушачи и пацијенти који су радили у фабрикама гдје су били изложени отровним честицама, као и пацијенти који имају алергијску астму.

- У нашим статистичким гајд-лајновима стоји да је хронични бронхитис сада четврта болест по смртности, због чега је неопходно да сви пацијенти, прије свега пушачи, направе барем спирометријски налаз и упуте се на даљу дијагностику - рекла је Кутлешић – Стевић.

Спирометрија се користи за мјерење плућног волумена и брзине протока ваздуха приликом удаха и издаха. Представља незамјењиву методу приликом откривања и процјене стања особа с астмом, алергијама и хроничном опструктивном болешћу плућа.