latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:22 | Аутор: СРНА

Влада Брчко дистрикта плаћа трансплантације органа грађанима

Влада Брчко дистрикта предвидјела је ове године 600.000 КМ за плаћање трансплантације органа за своје грађане, а од 1. јануара финансирала је већ два таква операциона захвата.

Шеф Одјељења за здравство у Влади дистрикта Брчко Анђа Николић изјавила је Срни да је углавном ријеч о трансплантацијама коштане сржи и бубрега, и то од раније обезбијеђених донора.

"Крајем прошлог мјесеца Влада је дала гаранцију да се на Војно-медицинској академији /ВМА/ у Београду може извршити трансплантација бубрега дјевојци из Брчког од једног од њених родитеља", објаснила је Николићева.

Према њеним ријечима, углавном је ријеч о појединачним износима који се крећу 10.000 евра за трансплантацију органа на ВМА, док је цијена истог захвата у Тузли 37.000 КМ.

"Ми претходно од Фонда здравственог осигурања добијемо предрачун на чији износ Влада даје гаранцију, како би се пацијент могао, без одлагања, упутити на операцију. Касније у Програму утрошка средстава, гарантована средства пребацујемо на њихов рачун да би Фонд могао извршити исплату конкретној медицинској установи", прецизирала је Николићева.