latinica  ћирилица
04/05/2015 |  17:59 | Аутор: Б92

Да ли ће Србија остати без љекара?

Чак пет хиљада здравствених радника изјаснило се у анкети Министарства здравља да би, уз отпремнину, одмах напустило своје радне јединице.

Међутим, из Министарства одговарају да не постоји опасност да се Србија суочи с одливом мозгова у здравству. Србија је први пут добила љекара на челу Српске академије наука и умјетности Владимира Костића, али би ускоро могла да остане без већег броја љекара.

Више стотина љекара је у посљедња четири мјесеца затражило сертификат о доброј пракси који Комора издаје како би могли да иду на рад у иностранство.

Министар здравља Златибор Лончар каже да у цијелом свету недостају анестезиолози и радиолози, али оповргава тврдње да многи љекари желе да оду из земље.

"Ништа није већи одлазак сада него што је био. Једно је да тражите, а онда ви кад узмете, кад добијете те потребне папире, онда ви размишљате, гледате да ли хоћете, да ли нећете, али нису отишли. Тај исти проблем имају Хрвати, имају Словенци, исти проблем имају Пољаци", каже Лончар.

Лончар истиче да Министарство не сједи скрштених руку и да је више од 500 љекара запослено од када он управља здравством.

"Укинули смо оне двије године за специјализацију да морате да чекате. Урадили смо да смо пустили 1.200, па још 424 специјализације да људима омогућимо да не морају да оду негдје другде, већ да те специјализације добију овде", наводи Лончар.