latinica  ћирилица
27/04/2015 |  12:35 | Аутор: Блиц

Древни Египћани мамурлук лијечили огрлицом од лишћа

Данас је за лијечење мамурлука довољан само један лијек против главобоље, али стари Египћани нису имали ту могућност. Они су се опорављали носећи лиснате огрлице

Према недавно преведеним папирусима написаним на грчком, лијек за "пијану главобољу" биле су лиснате огрлице. Мамурни су требали да нанижу лишће грма Ruscus racemosus и да га носе као огрлицу. Вјеровало се да ова биљка помаже код главобоље, али још није провјерено да ли то, заправо, дјелује.

Папирус стар 1.900 година на којем је пронађен овај лијек један је од 500.000 докумената које су прије 100 година у древном египатском граду Оксиринхус пронашли научници Бернанд Гренфел и Артур Хант.

Истраживање и објављивање толиког броја записа дуготрајан је и спор посао, а недавно је објављена и 80. књига, која садржи истраживања и дешифрује тридесетак медицинских записа, међу којима је и овај о лијечењу мамурлука.

- Најновија књига представља највећу до сада објављену колекцију медицинских записа на папирусу - написала је професорица Вивијан Њутон у предговору.

Колекција укључује описе третмана и лијекове за различите болести, укључујући хемороиде, чиреве, проблеме са зубима, па чак и дио у коме се расправља о операцији ока.

Писци ових античких записа открили су нам много о грчком знању. Некадашњи становници Оксиринхуса пригрлили су хеленистичку културу која се проширила широм Египта и по Блиском Истоку, након освајања Александра Великог.