latinica  ћирилица
22/04/2015 |  16:34 | Аутор: Б92

Опрезно са суплементима!

Узимање веће количине суплемената него што је препоручено повећава шансе за настанак срчане болести и рака, показало је најновије америчко истраживање.

Велики број људи неконтролисано узима дијететске суплементе са увјерењем да ће на тај начин побољшати опште здравствено стање и заштити се од болести.

Ново истраживање, међутим, показало је да претјерано уношење суплемената може проузроковати настанак озбиљних здравствених стања, попут кардиоваскуларних болести или канцера.

- Упркос томе што су првобитни резултати истраживања били обећавајући, након праћења здравственог стања на хиљаде пацијената у протеклих 10 година, данас можемо да кажемо да суплементи, заправо, нису толико корисни. Напротив, код појединих људи за вријеме узимања суплемената рак је брже напредовао - изјавио је доктор Тим Бајерс са Универзитета Центра за истраживање канцера.

- Наравно, то не значи да би људи требало да се плаше узимања витамина и минерала - у правој дози, мултивитамински суплементи могу бити корисни за организам. Али увијек треба имати у виду да витамини нису замјена за нутритивно богате оброке. Високе дозе витамина требало би, зато, узимати искључиво по препоруци љекара - закључио је Бајерс.