latinica  ћирилица
20/04/2015 |  10:04 | Аутор: Б92

Све што знате о црвеном месу је погрешно

Готово свакодневно се објављују нове и опречне информације о исхрани, због којих је све теже одлучити шта треба јести.
Месо - Фото: илустрација
МесоФото: илустрација

Једна од намирница о којима се најчешће расправља је црвено месо, за које неки вјерују да је узрок разних здравствених проблема. Ипак, већина таквих прича нема никаквих научних основа.

Представљамо вам пет најчешћих митова о једењу црвеног меса:

1. Црвено месо изазива рак

Ова претпоставка има више везе с начином припреме. Потребно је пазити да месо не загори и требало би га припремати на "њежнији" начин. Ипак, не постоје докази о повезаности конзумације црвеног меса и обољевања од рака.

2. Месо труне у дебелом цријеву

Неки вјерују да се црвено месо не може добро разградити у пробавном систему. Али, за то вјеровање не постоје научне основе.

3. Месо узрокује болести срца

Месо се често криви за болести срца и дијабетес типа 2. Ипак, људи су јели месо годинама прије него што су такве болести учестале. Важно је само конзумирати умјерене количине и избјегавати месне прерађевине.

4. Од меса се дебљамо

Месо има много калорија и зато многи мисле да оно дебља. Ипак, оно је одличан извор протеина, који нам заправо помажу у мршављењу.

5. Месо штети организму

Неки вјерују да су протеини из меса лоши за кости и бубреге. Иако су истраживања показала да повећана конзумација меса доводи до краткорочног губитка калцијума, дугорочно дејство је заправо супротно.