latinica  ћирилица
18/04/2015 |  17:00 | Аутор: Блиц

Нагла промјена времена: Јаке главобоље и болови у костима!

Након јако топлог времена у априлу и високих температура услиједило је нагло захлађење праћено кишом и јаким вјетром.

Велика промјена времена која је дословно наступила преко ноћи најлошије ће утицати на здравље хроничних и срчаних болесника, мада, како кажу љекари, тегобе могу имати и сасвим здраве особе.

Нагла промјена времена није безопасна ни за здраве, а камоли за болесне људе, упозоравају љекари.

“ Главобоља, напетост, нервоза, болови у костима и зглобовима тегобе су које услед нагле промене времена могу имати и сасвим здрави људи. Они са нижим притиском вероватно ће се осећати поспано и успорено. Грађани који имају проблема са коштано-зглобним системом могу осетити болове и грчеве у мишићима“, каже за “Блиц“ Мирјана Лапчевић, специјалиста опште праксе.

Савјети:

Не излажите се великим физичким напорима и прилезите ако осјетите умор и вртоглавицу. Пацијенти са проблемима коштано-зглобног система усљед појачаних тегоба треба да попију антиреуматик са седативом, док срчани и хронични болесници морају да се придржавајуи прописане терапије. Будите пажљиви у саобраћају због могућег пада концентрације.

На здравље највише треба да припазе хронични и срчани болесници. Ниже температуре згушњавају крв и тако подижу ризик од коронарне и церебралне тромбозе, главних окидача срчаног и можданог удара.

“Срчани и хронични болесници треба да се придржавају прописане терапије и да мирују. Хронични болесници осетиће се уморно и безвољно. Биће деконцентрисани, те морају да узимају терапију“, истиче Лапчевић.