latinica  ћирилица
11/04/2015 |  20:04 | Аутор: Б92

Природни пробиотици савршени за здравље

Пробиотици помажу организму да апсорбује минерале и витамине који су кључни за нормалан рад организма.

Микроорганизми, односно "добре бактерије" које се једним именом зову пробиотици не само што су заслужне за нормалан рад цријева, већ и за здравље читавог организма.

Пробиотици помажу организму да апсорбује минерале и витамине који су кључни за нормалан рад организма. Уврстите у исхрану ових пет природних пробиотика и доведите ваше здравље на завидан ниво без бојазни од могућих вируса и прехлада.

Кефир

Овај напитак најсличнији јогурту садржи широк спектар пробиотских бактерија, као и 11 грама протеина по шољи. Настаје додавањем кефир зрна у млијеко, што доводи до ферментације.

Комбуха

Комбуха, пореклом из Кине, представља освјежавајући напитак настао ферментацијом заслађеног црног чаја. Може се наћи у боље снабдјевеним продавницама здраве хране.

Кисели купус

Захваљујући пробиотским својствима које добија процесом ферментације, кисели купус се убраја у намирнице које јачају имунитет и штите здравље. Најбоља опција јесте кисељење купуса у домаћинству, јер куповни често губи ова својства.

Јогурт

При куповини јогурта обратите пажњу да бирате оне на којима је назначено да садрже активне односно живе јогуртне културе, јер су управо оне те које садрже пробиотичка својства.

Пиво од ђумбира

Газиран, природно ферментисан пробиотик појавио се у Енглеској још у деветнаестом веку. Иако се званично не убраја у алкохолна пића јер садржи мање од 0,5 процената алкохола, ипак поведите рачуна и ограничите количину на чашу или двије.