latinica  ћирилица
06/04/2015 |  20:57 | Аутор: Вечерње новости

Љековити утицај боја

За октлањање психолошких проблема и ублажавање посљедица стреса све више се примјењује терапија бојама. Док траје терапија препоручује се и да пацијенти носе одјећу одређених нијанси.
Боје - Фото: flickr.com
БојеФото: flickr.com

Терапија бојама се све више примјењује код психолошких проблема и лијечење посљедица стреса. Овај вид терапије, осим што успјешно уклања сметње и психичке блокаде, подстиче и излучивање штетних материја и јача имунолошки систем.

Пацијенти имају задатак да гледају у одређену боју или њихову комбинацију, а оне се емитују специјалним апаратима и у сноповима усмјеравају на одређене дијелове тијела. Да би се постигао жељени ефекат, док траје терапија препоручује се и да носе одјећу истих нијанси.

Пошто се удобно смјесте, пацијенти затворе очи и опусте се, а у мислима визуелизују боју коју им терапеут каже. Постоје и терапијске лампе и сијалице у бојама, које убрзавају и олакшавају лијечење. Поступак се изводи тако што се лице и предња страна тијела освјетљава десет минута зеленом и црвеном бојом, горњи дио стомака двадесет минута жутом или наранџастом. Ова комбинација помаже код депресије, мигрене и главобоље, неуродерматитиса, бора, целулита и акни, а свака нијанса специфично дјелује.

Црвена је најефикаснија код проблема са кожом (бубуљица, осипа) и лијечи посљедице опекотина и смрзавања.

Наранџаста повољно дјелује на психу, опушта и помаже у ублажавању депресије. Користи се и против целулита, регенерише кожу и враћа јој свјежину.

Жута буди оптимизам и побољшава концентрацију и радну способност. Осим тога, ублажава стрије и повољно дјелује на органе за варење.

Зелена смирује нервни систем, ублажава бијес и стрес, као и иритације на кожи.

Плава ублажава осјећај бола, нарочито је дјелотворна код мигрена и болова у врату и леђима. Смањује упале на кожи и одлична је у лијечењу хроничне несанице.

Љубичаста дјелује на лимфни систем и помаже у терапији против целулита.