latinica  ћирилица
06/04/2015 |  20:14 | Аутор: Вечерње новости

"Паметни" уређаји оштећују мозак

Напредак технологије олакшао је живот у сваком погледу, али због све већег ослањања на "паметне машине", човјечанству пријети опасност од атрофије мозга.

Научници упозоравају да је најугроженија меморија, а најпогубније дејство имају уређаји за навигацију, јер у потпуности замјењују префињену структуру у мозгу предодређену за стварање когнитивних, односно сазнајних мапа.

- У таквим околностима мозак остаје пасиван. Коришћење модерних технолошких средстава уништава наш "пећински" инстинкт, витално важан за опстанак. Истраживање спроведено међу британским таксистима који користе уређаје за навигацију, показало је да они имају мањи хипокампус у мозгу у односу на колеге који се ослањају на своје сјећање. А хипокампус је дио мозга који код деменције и сличних болести најбрже страда. Његово раније пропадање условљено технолошким и другим чиниоцима убрзава појаву ових болести - нагласила је неуролог Розамунд Лангстон.

Баш из тог разлога, пожељно је да технологију која штеди и вријеме и новац, рационално користимо. А да би мозак увијек био "у доброј форми", неопходан је свакодневни тренинг. Зато, престаните да стално завирујете у мобилни и потрудите се да запамтите макар неке телефонске бројеве, важне датуме и задатке, савјетују стручњаци.