latinica  ћирилица
06/04/2015 |  08:32 | Аутор: РТРС

Зашто је најтеже изгубити "посљедњих" пет килограма?

На почетку, килограми нестају брзином свјетлости! Зашто је онда тако тешко достићи савршен изглед?
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

Истраживачи тврде да је прави разлог зашто се пет килограма који нас дијеле од идеалне килаже најспорије губе то што прецјењујемо напредак, а потцјењујемо прекршаје у исхрани или вјежбању. Углавном, када примијетимо и минималан напредак, ми га преувеличавамо у својој глави. То је честа одлика оних који покушавају да смршају или да уштеде новац, каже доктор Кејлеб Ворен, професор маркетинга у "Тексас А&М."

- Замислите особу која покушава да смрша 10 килограма. Уколико та особа једе здраво бар неколико дана и смрша пола килограма - она ће то видјети као велики напредак. Ако пак, прекрши дијету пар дана и поврати половину изгубљених килограма, она ће то видети као минимално назадовање, каже доктор Ворен.

Склони смо да кораке унапријед преувеличавамо, а корак уназад минимализујемо

У психологији, ова склоност је позната као "афирмациона" - када се идеја уклапа у наша лична очекивања, ми је радо прихватамо. Доктор Ворен је сарађивао с Маргарет Кембел, с којом је у чак седам студија проучавао како студенти прихватају одређене успјехе и неуспјехе. Уколико би студенти умјесто крофне појели шаргарепу, били су убијеђени да им је шаргарепа више помогла, него што им је касније прекршај у исхрани одмагао.

Избор није напредак, већ ствар перцепције

Како бисте себи олакшали период током којег држите дијету, можете користити разне геџете који броје калорије које уносите и које трошите, кораке и тако даље. Помогло би и када бисте себи поставили реалне циљеве, који ће вас у будућности мотивисати да истрајете у својој намјери.

Извор: menshealth.rs