latinica  ћирилица
31/03/2015 |  16:41 | Аутор: СРНА

Рецепт стар 1.000 година ефикасно лијечи инфекцију ока

Рецепт за лијечење инфекције ока, који је пронађен у англосаксонском рукопису "Болдс личбук" из 9. вијека, показао се изврсним у елиминацији супербактерија отпорних на антибиотике, рекли су истраживачи.
Око - Фото: архив
ОкоФото: архив

Научници су проучавали лијек из англосаксонског рукописа из 9. вијека чији су састојци бијели лук, црни лук и жуч краве.

Они су били запрепаштени када су видјели да је ова мјешавина скоро потпуно елиминисала такозвану златну стафилококу, грам-позитивну кугласту бактерију, познату као МРСА.

Рецепт за лијек пронађен је у староенглеском медицинском рукопису "Болдс личбук", у којем се налазе инструкције за различите болести, а чува се у Британској библиотеци, наводи Би-Би-Си.

Експерт за англосаксонски језик, доктор Кристина Ли са Универзитета Нотингам, превела је рецепт за "очни мелем", који укључује бијели лук, лук или празилук, вино и крављу жуч.

Она је додала да постоје многе сличне средњовјековне књиге о лијечењу бактеријских инфекција. Према њеним ријечима, то говори да су људи тада проводили детаљна научна истраживања неколико вијекова прије открића бактерије.

Вјерује се да "Болдс личбук" садржи неке важне лекције за модерну борбу са отпорним микробима.

Научници су анализирали појединачно састојке лијека и смјесу у цјелини. Они су утврдили да је овај лијек убио око 90 одсто МРСА бактерија.

Доктор Фреја Харисон, члан тима истраживача, рекла је да су они били запрепаштени ефикасношћу лијека.

Тим ће свој рад представити на Годишњој конференцији друштва за општу микробиологију у Бирмингему.