„Бијела смрт“ у вашим омиљеним намирницама
Чоколадица „марс“ има шест и по коцки шећера, конзерва „кола-коле“ седам и по, конзерва „ред була“ двије коцке мање, док топла чоколада са шлагом у „Старбаксу“ има скоро десет коцки шећера.
Ипак, шампион је сладолед, чија порција има чак 25,5 коцки, док чоколадни милкшејк у „Мекдоналдсу“ има 12.
Иако су ови производи већини познати као богати шећером, занимљиво је да на примјер пола литра сока од поморанџе има десет коцки, а 500 грама болоњезе соса има шест коцки, једну више од исте количине „Хајнцове“ супе од парадајза.
Занимљиво је да се на графикону налазе и манго (девет коцки), јабука (4,5 коцке) и банана (3,5 коцке). Треба ипак напоменути да су бијели шећер и кукурузни сируп који се користе као додаци у многим производима далеко штетнији од фруктозе која се налази у воћу.
Недавно је и Свјетска здравствена организација издала смјернице у којима се наводи да људи морају да смање количину унесених угљених хидрата и да би пожељно било да шећер износи мање од 10 одсто дневног уноса калорија, око 50 грама или 12 кашичица за одрасле.
„Имамо јаке доказе да одржавање уноса слободног шећера на мање од 10 одсто укупног уноса калорија смањује ризик од претјеране тежине, гојазности и пропадања зуба“, рекао је доктор Франческо Бранка, директор одсјека СЗО за исхрану у циљу здравља и развоја.