latinica  ћирилица
22/03/2015 |  10:09 | Аутор: novosti.rs

Стопало као дијагностичар

Уколико често имате грчеве у стопалима, то може бити знак дехидратације или да вам недостају калијум, магнезијум, калцијум. Хладна стопала указују на смањен рад штитасте жлијезде
Од вишка течности стопала као од олова - Фото: B92
Од вишка течности стопала као од оловаФото: B92

Промјене на ногама, ноктима или кожи могу да буду први знак потенцијалних болести, па је то разлог више због којег не смијете да занемарите стопала. Да нешто није у реду са циркулацијом, лако можете да закључите уколико примијетите да длаке више не расту на рису или прстима, мада их нисте депилирали. Изненадни губитак длака може да значи да ваша стопала не добијају довољно "хране" због смањеног протока крви и зато обавезно посјетите лекара.

Уколико често имате грчеве у стопалима, то може бити знак дехидратације или да вам недостају калијум, магнезијум, калцијум. Рјешење је, наравно, да пијете више воде, вјежбате и у договору са љекаром уносите додатне количине минерала.

Ране које тешко зарастају или чиреви никако нису добар знак јер указују да имате повећан шећер у крви, а ако су вам стопала стално хладна, можда имате проблема са хипотиреозом, смањеним радом штитасте жлезде. Овај проблем доноси са собом и губитак косе, умор, гојење, депресију и свакако би требало да посјетите љекара.

Изненадна промјена на ножном палцу тражи обавезну посјету здравственој установи, јер би могла да указује на гихт, запаљенски артритис или инфекцију. Уколико осјећате утрнулост у само једном стопалу или нози, то може да буде и посљедица узане обуће, али и многих болести, попут периферне неуропатије.

Оштар бол у пети такође може да буде посљедица неадекватне обуће али и гојазности, а уколико вас стопала сврбе или се љуште, сигурно је ријеч о гљивичној инфекцији. Исто важи и за жуте нокте на ногама (најчешће палац) и неопходно је да мажете неку антигљивичну крему.