latinica  ћирилица
20/03/2015 |  12:02 | Аутор: Агенције

Кратковидост се "лијечи" у природи

Подаци показују да је кратковидост све учесталији проблем широм свијета, а многи то повезују с чињеницом да човјек данас добар дио дана проводи гледајући у различите екране - мониторе, телевизоре, таблете или телефоне.
Дјеца испред ТВ екрана... - Фото: The Telegraph
Дјеца испред ТВ екрана...Фото: The Telegraph

Научници кажу да то има утицај на квалитет вида, али не онако како многи од нас мисле.

- Толико гледање у екран има своју улогу у слабљењу вида. Све је више истраживања која сугеришу да вријеме проведено испред рачунара није директан кривац, већ чињеница да данас све мање времена проводимо напољу, на природном свјетлу - пише часопис Nature.

Зато је важно послати поруку дјеци да морају да проводе више времена напољу у игри у парковима, поручују научници.

Према једној од водећих теорија, природно свјетло представља окидач за допамин у мрежњачи, што омогућава да се "упале" природни одбрамбени механизми у оку - наводи истраживање часописа.

Нова истраживања нису комплетирана, али прелиминарна фаза даје неке податке који подржавају теорију о природном свјетлу.

У Тајвану је спроведен једноставан експеримент, једна школа је увела часове у природи у трајању од 80 минута сваког дана и за само годину дана број кратковидих је више него преполовљен - са 18 одсто на само 8 одсто.

За сада нема информација о томе да ли модерна унутрашња освјетљења могу да заиста надомјесте природно свјетло.

Из Тајвана стиже и упозоравајућа порука, која свакако може да се примјени и на остале дијелове свијета.

У Тајвану чак 80 одсто студената има дијагнозу миопије у 2014. години. Многи као главног кривца виде стање у коме родитељи који превише раде имају високе захтјеве од своје дјеце, а остављају их у рукама бебиситера којима је најлакше да дјецу чувају у становима и да их умирују таблетима, пише часопис Дипломат.