latinica  ћирилица
19/03/2015 |  16:51 | Аутор: СРНА

Због грипа забрањене посјете Клиничком центру Сарајево

Клинички центар Универзитета у Сарајеву, у договору с министарствима здравства Сарајевског кантона и Федерације БиХ забранио је посјете овој установи до даљег због повећаног броја заражених вирусом Х1Н1, познатијег као узрочник свињског грипа, и Х3Н2 - вируса обичног грипа.

Епидемиолог и директор Завода за јавно здравство Сарајевског кантона Сњежана Балта рекла је да је то превентивна одлука да не би дошло до даљег ширења вируса.

"Због повећаног броја лица код којих је лабораторијским налазима потврђено присуство вируса Х1Н1 и Х3Н2 на Инфективној клиници, КЦУС је донио одлуку да се одгоде посјете болницама. Ситуација није алармантна, већ је то урађено ради превенције. Ријеч је већином о невакцинисаној популацији, јер вакцина садржи потребне елементе који се боре против ових вируса", изјавила је Балта за портал "Кликс".

Према њеним ријечима, број вакцинисаних лица ове сезоне је био мањи него иначе, што је и допринијело ширењу ових вируса.

До сада је у БиХ забиљежено више обољелих од свињског грипа, а крајем јануара у Универзитетско-клиничком центру Тузла једна пацијенткиња је преминула.

Ријеч је о врсти грипа који се може лијечити, али уколико се касно препознају симптоми, могу бити угрожени људски живот.