latinica  ћирилица
17/10/2014 |  08:44 | Аутор: novosti.rs

Србија и Албанија играју нови меч?

Прекинута утакмица између Србије и Албаније у квалификацијама за Европско првенство 2016. године биће, највјероватније, поново одиграна и то на неутралном терену у термину који ће накнадно бити одређен, сазнају "Новости" из извора блиског УЕФА.
Србија-Албанија - Фото: РТРС
Србија-АлбанијаФото: РТРС

Коначан епилог меча у Хумској требало би да буде познат у четвртак 23. октобра, када ће се састати Дисциплинска комисија европске куће фудбала, а према сазнањима "Новости" чланови тог тијела најближи су одлуци да се ове двије репрезентације састану у потпуно другим околностима. Велика је вјероватноћа и да ће се играти без публике, како би се могућност за евентуалне нове инциденте свела на минимум.

У УЕФА сматрају да су и Фудбалски савез Србије и Фудбалски савез Албаније направили изузетно тешке и грубе пропусте, због чега морају да сносе санкције. Из тих разлога, скоро је нереална опција да једна од две селекције добије утакмицу службеним резултатом (3:0), јер би на тај начин била практично награђена умјесто да буде кажњена, што УЕФА никако не жели.

И ФИФА и УЕФА имају чврст став да политика мора да буде апсолутно искључена из фудбала и да се на терену не смијју вршити никакве злоупотребе у те сврхе, што је за Албанце отежавајућа околност. С друге стране, у европској кући фудбала немају било какву толеранцију према сваком облику хулиганизма, а сви су видјели и регистровали да су на терен у Хумској ушли гледаоци и угрозили безбједност актера.

УЕФА је дан раније саопштила да је против ФСС покренут поступак због навијачких нереда, бацања бакљи и других предмета са трибина, коришћења ласера, уласка навијача на терен и слабе организације меча, док се Албанци терете за одбијање да наставе утакмицу и због приказивања незаконитог транспарента.