latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 15/08/2017 | 15:00

Крушка

Сочну и слатку крушку Хомер је у „Одисеји” назвао даром богова, док је на трпези Луја XИВ сматрана луксузним воћем. Довољан разлог да ова посластица пронађе своје мјесто и у нашој емисији...

Поријеклом је из западне Азије, а њена историја дуга је три хиљаде година. Постоје, међутим, шпекулације о томе да је она још старија и да су у њеном укусу могли да уживају и људи каменог доба. Све до 18. вијека није имала меко и сочно месо по коме је данас позната, али се од тада велика пажња поклања укрштању и узгајању крушака. Постоји хиљаде врста овог воћа, а свака је различита по облику, величини, боји, укусу... У земљама које су водеће по производњи крушке у Европи доминирају сорте „абате фетел“, „конферанс“ и „виљамовка“. Иако има много нових врста крушака могло би да се каже да ни једна нова сорта по квалитету није превазишла “виљамовку” откривену 1796. године. То је стара енглеска сорта која се гаји на свим континентима. Кожа јој је у нијансама од жуте до свијетло зелене, али постоји и црвена. Могу да се прерађују, једу свјеже, кувају, а укусан је и квалитетан и њихов сок. Од ове сорте се прави и ракија “виљамовка”. Слатка крушка јача срце, а њено сјеме помаже код болести плућа и јача желудац. Ово воће, такође, јача цијели организам, смањује лучење жуте жучи, утољава жеђ, зауставља повраћање. Њено сјеме убија ситне и крупне паразите у цријевима, али је штетна за оне који пате од грчева. Крушка је, од свег воћа, најкориснија за јело. Ако се осуши и једе сува, корисна је за желудац. Сок од крушке бољи је него сок од јабука.” Крушка је добар извор влакана, витамина Ц и К и бакра. Влакна из крушке помажу у превенцији рака дебелог цријева. Крушке се често препоручују као воће које производи најмање алергијских реакција и препоручују се мајкама као прво воће које би требало да уведу у бебину исхрану. У кожи крушке се налази много влакана, па је најбоље да се не гули. Ево и неколико практичних савјета за употрбу крушке:

Када исјечете крушку брзо ће да потамни, а да би то спречили, попрскајте је соком од лимуна или наранџе.

Направите салату од крушака, поточарке, празилука, першуна и ораха.

Крушке са козјим сиром послужите као дезерт.

За здрав доручак предлажемо да каши од проса додате крушке исјецкане на коцкице, нарендан ђумбир и мед.