latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 11/08/2015 | 17:27

Галит Пелег висoка званичница Израела-'' Веома важна сарадња Израела са Републиком Српском и БиХ''

'' Радимо на јачању веза са Босном и Херцеговином , као и са Републиком Српском. Имамо веома добре односе и сматрамо да постоји потенцијал за још садржајније односе у различитим секторима, у економском у области културе. Имамо заједничке интересе за јачање сарадње и у другим областима на обострану корист. Знање из обје земље може међусобно бити кориштено. Израел тражи мјеста у којима би улагао, а Босна и Херцеговина је земља која тражи инвеститоре. Има много основа за сарадњу. '' , рекла је између осталог у ексклузивном интервју за Радио Републике Српске, Галит Пелег, замјеник шефа Одјељења за Балкан Министарства иностраних послова државе Израел.

Са замјеником шефа Одјељења за Балкан Министарства иностраних послова државе Израел , Галит Пелег,  приликом њене посјете Бањалуци почетком августа  о односима и могућностима сарадње између РС, БиХ и Израела разговарала је уредница  Сложених програма Радија Републике Српске, Радмила Карановић. 

 

РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ- Госпођо Пелег, за почетак разговора, представите нам рад Одјељења за Балкан Министарства иостраних послова државе Израел, у чијој надлежности се налази пет држава, то су Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Албанија?

ГАЛИТ ПЕЛЕГ-  '' Као што сте поменули сарађујемо са земљама Балкана, Босном и Херцеговином, Србијом, Македонијом, Црном Гором и Албанијом. Желим истаћи да имамо Oдјељење за Балкан у Mинистарству иностраних послова,  које сарађује са пријатељским земљама. За нас је важно да унаприједимо односе на свим нивоима у култури и другим областима, трговини, политици.
Радимо на јачању сарадње са сваком од ових земаља.

РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ- Боравите у посјети Босни и Херцеговини, односно овдје сте у Бањалуци, Републици Српској. У ком погледу се може говорити о подршци вашег Одјељења о успостављању сарадње између Израела и Босне и Херцеговине, односно Републике Српске? У којим сферама је, по Вашем мишљењу, могуће остварити добру и успјешну билатералну сарадњу између Републике Српске, као дијела Босне и Херцеговине, са државом Израел?


ГАЛИТ ПЕЛЕГ-  '' Преко нашег Одјељења радимо на јачању веза са Босном и Херцеговином , као и са Републиком Српском. Имамо веома добре односе и сматрамо да постоји потенцијал за још садржајније односе у различитим секторима, у економском треба много да се ради.У области културе имамо заједничке интересе за јачање сарадње. И у другим областима на обострану корист. Рецимо , било је покушаја сарадње у области водопривреде. Република Српска и Босна и Херцеговина имају много извора воде. Израел има велико искуство у управљању водама. Знање из обје земље може међусобно бити кориштено. Израел тражи мјеста у којима би улагао, а Босна и Херцеговина је земља која тражи инвеститоре. Има много основа за сарадњу. Трговинска размјена двије земље сада је на ниском нивоу . Иима много мјеста на којима би могли унаприједити сарадњу и у другим областима.''

РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Колико сте упознати са природним потенцијалима и ресурсима у Републици Српској, која има много прородних љепота као што су шуме, ријеке, туристичке атракције? Да ли се у тим областима може успоставити сарадња са државом Израел ради  боље искористивости ових потенцијала којима располаже Република Српска?


ГАЛИТ ПЕЛЕГ - '' Имате значајне природне ресурсе  попут воде, шума и туристичких мјеста  и ту има много простора за за сарадњу. Ми у Израелу немамо, на примјер, много шуме, али имамо стручњаке за шумарство.
Ови ресурси су потенцијал и за индустрију и извоз, нешто што ми немамо.
С друге стране, имамо знања о третирању шума што би била веома добра основа за сарадњу.
Туризам је једна од важних грана која доноси приход Израелу. Заснован је на историјским , религијским и археолошким мјестима. Ви имаме изузетну природу. Много можемо да научимо једни од других како направити праве кампање, како промовисати и привући туристе за ове атракције.Треба да радимо заједно и да унаприједимо знања како би осмислили кампање.''


РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ- Колико Одјељење за Балкан Министарства иностраних послова државе Израел може помоћи у области просвјете и стручних усавршавања људима из Републике Српске? Колико се може радити на успостављању сарадње наших Универзитета из Републике Српске са просвјетним и образовним институцијама у Израелу?



ГАЛИТ ПЕЛЕГ - '' У Израелу много водимо рачума о образовању младих за бољу будућност нашег друштва. Све почиње од образовања. Имамо више добрих академских институција у Израелу на којима се може изучавати медицина. На универзитете у Тел Авив као и у Јерсалиму долазе и студенти из Сједињених Америчких Држава. Имамо важан Институт за инжењере и медицину у Хаифи који је међу стотину водећих свјетских универзитета. За све ове водеће универзитете имамо програме за студенте који из иностранства долазе у Израел. Они могу да студирају на енглеском језику у Израелу. Имамо и курсеве током љета или могу да студирају до добијања дипломе на енглеском језику што је велика предност. Жељели бисмо видјети студенте из Републике Српске и читаве Босне и Херцеговине у Израелу .Сматрамо то корисним јер добијају добро образовање, а ми добијамо добре амбасадоре који упознају земљу и свакодневни живот.


Жељела бих поменути да овог августа, организујемо међународну научну конференцију. Почиње као међународни научни камп. Ово је друга година. Позивамо младе стручњаке из читавог свијета. Ове године ћемо имати делегацију младих стручњака из Босне и Хецеговине који ће говорити о науци и упознати једног добитника Нобелове награде.То је добра прилика. Свакако, након конференције можемо говорити , а можете и разговарати са младима који су учествовали на конференцији у Израелу о њиховим утисцима. Мислим да има много простора за сарадњу у овој области.''

РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ- Шта је потребно да један студент, рецимо са Универзитета у Бањалуци или Универзитета из Источног Сарајева оде на стручно усавршавање у Израел? Да ли је потребна само његова жеља да тамо оде или је потребна одређена сарадња између Универзитета, рецимо из Источног Сарајева и неког Универзитета из Израела?

ГАЛИТ ПЕЛЕГ - '' На жалост, немамо амбасаду у Босни и Херцеговини у Сарајеву што је питање буџета, али имамо амбасаду у Тирани која покрива Босну и Херцеговину. Они имају све информације које би могле помоћи студентима из Босне и Херцеговине ако желе да се обрате универзитетима у Израелу. Такође, информације су доступне и на веб страници израелског Министарства иностраних послова www.mfa.gov.il за студирање у иностранству. Ту могу да нађу све информације како да се обрате универзитетима и који су услови потребни.
Основа је добро познавање енглеског језика јер су студији на енглеском. Све могу да пронађу на интернету.''

РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Већ неколико година постоји Споразум, односно сарадња између Републике Српске, односно просвјетних институција Републике Српске и Јад Вашема. Просвјетни радници из Републике Српске одлазе на семинаре у Израел гдје уче о холокаусту и како ту тему холокауста обрађивати у нашем образовном систему, односно како предавати тему холокауста и геноцида с обзиром да су Срби и Јевреји имали сличну страдалничку судбину у Другом свјетском рату. Колико је значајно његовање културе сјећања?

ГАЛИТ ПЕЛЕГ - ''Други свјетски рат је био прије седамдесет година. Људи који су преживјели холокауст су веома стари. Једни су нам причали, а други нису о страхотама које су преживјели. Они су сада у деведесетима,чак и старији и ми сваки дан губимо сјећање. Веома је важно очувати сјећање из поштовања , али и да би се научило. Ако не учимо из историје, из тих тешких догађаја који су се догодили у прошлости онда је то узалуд. Сваке године на обиљежавању кажемо - '' Никада више''! Шта значи никада више? Значи да треба да учимо младе генерације- како људи могу да почине таква насиља, нехумане дјела и како да спријечимо да се то не понови. Због тога је важно да о овом учимо младе генерације. Сваки преживјели има своју причу и своје сјећање.
Али, сјећање не треба да се чува само у породицама ,треба да имамо заједничко памћење, да научимо лекцију да бисмо поштовали и спријечили да се понови.
На жалост, Израел посматра шта се дешава у свијету, посебно у Европи. Не можемо рећи да је антисемитизам завршен. Видимо антисемитизам на Балкану, с времена на вријеме у Западној Европи, нападе на Јевреје и јеврејске институције, видимо фашистичке симболе, што значи да неки људи нису научили. Важно је да учимо предаваче као и младе генерације о значају онога што се догодило и како се ситуација лако може погоршати ако не учимо из прошлости.
Ова регија је прошла много ратова , непријатељства и бола и зато мора сачувати сјећање и учити младе генерације да не понове грешке из прошлости.

Током овог мјесеца у Сарајеву је , у организацији државе Израел, Јад Вашема и Јеврејске заједнице у Босни и Херцеговини одржана комеморација за грађане из БиХ који су спасили Јевреје у Другом свјетском рату. Јад Вашем и Израел то организују годинама тражећи на основу свједочења Јевреје који су били спашени. Покушавамо пронаћи људе које су спасили Јевреје или њихове породице и званично захвалити људима који су задржали карактер и понашање у најмрачнијим временима. Додијељене су двије медаље двјема породицама из Босне и Херцеговине које су спасиле Јевреје. Неколико пута сам учестовала у оваквим свечаности и сваки пут је то веома дирљиво јер углавном када се говори о холокаусту слушамо о страшним стварима које су се догодиле. На овим свечаностима се састајемо са породицама људи који су спасили Јевреје. Људи су стајали у мраку освијетљени малим свијећама које дају свјетлост све до данас и наду људском роду.

Говорили смо претходно о учењу. Мислим да је за нас важно да су они били довољно храбри да стану насупрот, рецимо, већине да задрже људскост и спасе ове жртве. ''


РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Рекли смо да боравите у посјети Босни и Херцеговини и Републици Српској.  Кажите нам , шта су послови и дужности замјеника директора Одјељења за Балкан Министарства иностраних послова државе Израел, када посјећујете одређене земље, ових пет земаља које су у вашој надлежности?


ГАЛИТ ПЕЛЕГ - '' Заправо, наше Одјељење је , рекла бих, веома демократско, дијелимо одговорности , имамо доста посла у пет земаља. Ја сам концентрисала рад на односе са Босном и Херцеговином јер сматрам да је ваша земља врло интересантна и , као што сам рекла на почетку, има много потенцијала. Генерално, мој посао је да је дијелим одговорности са директором Одјељења. На примјер да омогућим делегацијама које долазе у ове земље,  да организујемео посјете и сусрете са званичницима . И  покушаавамо радити на унапријеђењу односа на основу платформи о сарадњи. Ми смо сједиште за наше амбасаде у Београду и Тирани. Покушавамо унаприједити све аспекте односа између Израела и сваке од ових земаља.

РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Први пут сте у Босни и Херцеговини и Републици Српској. Како доживљавате Републику Српску и Бањалуку?

ГАЛИТ ПЕЛЕГ -'' Први пут сам у Бањалуци, Републици Српској и Босни и Херцеговини. Мој први , лични, утисак из Бањалуке, рекла бих као ''већ виђено'' . Након четири године проведене у Србији радује ме што могу да слушам језик који ми је познат и видјети неке познате ствари.
Град је веома лијеп. Нисам знала шта ме очекује. Видјела сам прекрасна мјеста. Стекла сам утисак  да су израелски званичници веома добродошли, врло позитивна атмосфера.
Генерално, веома пријатељска атмосфера. Врло пријатељско мјесто.
То ће мој живот дипломате учинити много једноставнијим. Понекад када дођете да би промовисали везе треба да се на почетку носите са питањима и различитим мишљењима, али овдје можемо бити много практичнији и разговарати о сарадњи у области вода, културе, образовања .Можете почети радити на сарадњи и то је веома добар осјећај.''

РАДИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ- Имате богато дипломатско искуство. Колико дуго сте у дипломатији и које послове сте до сада обављали?


ГАЛИТ ПЕЛЕГ - '' Радим у Министарству иностраних послова 17 година. Почела сам као академац. У Израелу имамо систем врло строге селекције за рад у министарству. Двије хиљаде људи је покушало да се запосли у овом министарству. Двадесет је примљено. Након врло интересантне обуке запослена сам у једном одјељењу министарства. Моја прва служба је била у Мароку, врло интересантно, посебно због тога што се ради о израелском дипломати у арапској земљи, другачија инскуства. Потом сам се вратила у Јерусалим. 2001. године сам постављена у Србији у Београду ,била сам замјеница амбасадора готово четири године.То је за мене врло занимљиво искуство. Након Београда вратила сам се у Јерусалим . 2007. године сам се придружила израелској мисији при Европској Унији у Бриселу гдје сам провела скоро пет година као вођа Одјељења при Европском парламенту. 2011. године сам се вратила у Јерисалим , радила сам у Одјељњњу за односе с јавношћу на пројекту који смо назвали „ Брендирање Израела“ . У оквиру тог пројекта иницирала сам један мањи пројекат који се ради већ 40 година под називом „ Стар Тел Авив“ у сарадњи са градом Тел Авивом. Наше амбасаде широм свијета организују такмичење за младе предузетнике. Побједник одлази у Израел на петодневни семинар да се састане са другим предузетницима и да би упознао инвеститоре.

Прошле године смо позвали и представнике Србије да учествују у овом пројекту.

Надам се да ћемо у наредним годинама имати и учеснике из Босне и Херцеговине. Сигурна сам да имате људе са добрим идејама који могу креирати мале бизнисе.
Ми им можемо дати подстицај савјетима да би успјели. О својим  плановима у будућности још не могу да говорим. ''
 

Радмила Карановић