latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 27/02/2015 | 15:54

Слобода медија услов придружења Европској Унији (ВИДЕО)

Слобода медија и слобода изражавања један је од важних сегмената услова за придружење Европској Унији. Власти у Босни и Херцеговини треба да обезбиједе повољно окружење за јачање слободе медија. Ово је озбиљан изазов јер је само линија за помоћ новинарима посљедњих девет година регистровала годишње 40 до 55 конкретних случајева кршења права новинара.

Слобода медија кључни је дио услова за придружење Европској Унији. Власти земље кандидата треба да у законима и пракси обезбиједе потпуну слободу медија и јавног изражавања. Судећи према досадашњим извјештајима из Брисела у БиХ није довољно озбиљно схваћен овај услов. Европска комисија ће наставити свеобухватније да се бави овим питањем.

Енди Мегафи, портпарол Делегације Европске уније у БиХ у изјави за РТРС појашњава да је слобода медија веома значајна у процесу приступања ЕУ и да је тај дио укључен у Копенхашке критерије које БиХ мора испунити. Мегафи истиче да се тим Критеријем гарантује слобода изражавања која је неопходна како би се задржале и очувале европске вриједности.

БИХ је дјелимично медијски слободна земља према анализама организација "Freedom House" и "Репортери без граница".Извјештаји Европске Комисије о напретку у БиХ указују на политичке и финансијске притиске на рад новинара. Иако БиХ има релативно добар законодавни оквир, заштита од клевете регулисана је одговарајућим законом од 2003. године, само 10 одсто случајева напада на новинаре процесуирано је у посљедних 8 година.

Боро Контић, директор Медиа центра у Сарајеву у изјави за РТРС казао је да би институције система требале обезбиједити повољно окружење.

"Умјесто да политички представници када су незадовољни објављеним траже могуће механизме од РАК-а, Вијећа за штампу, писама и дијалога са медијима они увијек изаберу најлакши, а то је напад на новинара и тиме затварају сваку могућност слободног изражавања", рекао је Контић.

Европска Унија ја израдила сет политика у овој области међу којима је и документ Смјернице за подршку медијима у региону од 2014 до 2020 године у консултацији са новинарима, уредницима,

стручњацима и организацијама цивилног друштва што показује опредјељеност ЕУ да јача медијске слободе у земљама кандидатима.

Драгана Дардић, директорица Хелсиншког парламента грађана Бањалука у изјави за РТРС указује да у БиХ постоји потпуно одсуство транспарентности по питању медијског власништва.

"Ми знамо ко су уреднице и уредници, али не знамо ко су прави власници медија", изјавила је Дардић додајући да су појачани притисци и пријетње према новинарима и да је забиљежено све више таквих случајева који се споро или никако не рјешавају. Европска Унија ће наставити да пружа подршку развоју слободних медија. Приоритети медијске стратегије до 2020 године су елиминисање политичког утицаја на медије, заштита новинара од напада, јачање правосудног система и адекватно провођење закона.

Видео прилог можете прегледати кликом на овај линк.