latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 06/02/2015 | 16:07

Економским реформама до инвестиција у БиХ (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина има тренд пада страних инвестиција већ неколико година.Осим смањења улагања примјетан је и одлазак страних инвеститора са нашег тржишта. Како побољшати укупне услове пословања у контексту препорука Европске Уније у Споразуму за раст и запошљавање? Реализација ових мјера условљава европски пут и ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Вијеће страних инвеститора окупља највеће стране компаније присутне у БиХ које запошљавају око 13 хиљада грађана. До сада су инвестирали 8,5 милијарди КМ што је 75 одсто укупних улагања од 2000 године. Знаком охрабрења оцијењују препоруке ЕУ у оквиру Споразума за раст и запошљавање те указују да је за бољу пословну климу потребан стабилан политички и правни систем.

Предсједник Вијећа страних инвеститора БиХ Бранимир Муиџа у изјави за РТРС истиче да би Закон о раду требао да штити доброг радника од лошег послодавца и доброг послодавца од лошег радника. „“Тренутно као послодавци плаћамо високи бруто, а радник добија ниско нето примање. Разлика, та делта иде у прилично неефикасан јавни сектор.“, каже Бранимир Муиџа и додаје да би поанта била да се снизи та пресија, повећају нето плате и проши база компанија које плаћају порезе јер би тиме повећали буџет.

У пет издања "Бијеле књиге" Вијеће страних инвеститора БиХ је властима предложило конкретне мјере и најавило регионалну конференцију у априлу. Предузетничку инцијативу стимулисала би промјена укупних услова пословања.Стручњаци оцијењују да је потребно годину дана рада на законодавном оквиру од почетка реализације мјера Споразума за раст и запошљавање.

Дуљко Хасић, директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ у изјави за РТРС појашњава да је лоша пословна клима резултат, првенствено, неуспјешне економске политике на свим нивоима власти и изражене корупције. Сива економија узима 25 одсто укупног БДП-а у БиХ, рекао је Дуљко Хасић додајући да су високе пореске стопе и фискална и парафискална оптерећења међу разлозима  пада инвестиција.

Задатак промоције је успостављање и одржавање контаката са постојећим и потенцијалним инвеститорима, али одлуци о улагању претходе анализе и остварење предуслова. Природни ресурси, ниски оперативни трошкови, географски положај и конкурентна радна снага требале би бити предности.

„Отежавајућа околност у процесу привлачења инвестиција је неадекватна координација надлежних институција на свим нивоима, посебно јер су ресурси у надлежности ентитета, у Федерацији БиХ кантона“, изјавила је за РТРС Јелица Грујић, директорица Агенције за унапријеђење страних инвестиција у БиХ.

Удио страних инвестиција у укупном бруто домаћем производу у 2014. години био је 4,4 одсто. Према посљедњим подацима Централне банке Босне и Херцеговине, укупне директне стране инвестиције у БиХ од јануара до септембра 2014. године износиле су 554.5 милиона КМ што показује да је БиХ најлошија међу државама региона.Стране инвестиције у Србији у првих 10 мјесеци 2014 године су биле 1,15 милијарди евра.

Овдје можете погледати ВИДЕО прилог.