latinica  ћирилица
РИЗНИЦА ЗНАЊА | 24/05/2013 | 14:01

ГРЕЈПФРУТ ЈАЧИ ОД РАКА

РУБРИКА ХЕРБАТЕКА Ово воће, богато витамином Ц и фитохемикалијама, јача имунитет, регулише метаболизам, спречава развој карцинома, нарочито плућа и дебелог цријева.

Грејпфрут је тропска биљка из породице агрума, а његову љековитост познавали су Аборџини, из Аустралије, који га користе као универзални лијек. Богат је извор витамина Ц и садржи пектин који смањује холестерол у крви. Жути грејпфрут има мање витамина Ц него ружичасти и црвени, који штити од рака, јер садржи флаваноиде – неутрализаторе супстанци које подстичу развој малигних ћелија. Национално америчко удружење хемичара препоручује сок од грејпфрута као обавезан дио доручка, јер је ово воће одлично превентивно средство против карцинома плућа и дебелог цријева.
Новија сазнања о овој воћки потврђују да је овај плод веома ефикасан у борби против вируса и бактерија, па се препоручује у терапији грипа и прехладе. Екстракт сјеменки грејпа снажно је средство против 800 врста бактерија и око 100 врста гљивица. Од цвијета грејпфрутовог дрвета припрема се есенција која лијечи несаницу, али и тегобе изазване болестима желуца и срца, док екстракт листа има противупално дејство. Сок је богат биофлавоноидима који поспјешују метаболизам и подстичу процес мршављења, благотворно дјелују на функције јетре и јачају артерије. Сок црвеног грејпфрута садржи ликопен и каротеноиде који ублажавају тегобе које прате остеоартритис и реуматски артритис. Грејпфрут чисти цријева и стабилизује сријевну флору, а захваљујући посебном састојку нарингину, који плоду даје горкаст укус, убрзава процес варења. Такође, добар је извор пантотенске киселине која има кључну улогу у производњи ћелијске енергије.
Неки лијекови могу ући у интеракцију са соком од ове воћке, због чега се њихово дејство смањује. Ту спадају медикаменти против алергија, срчаних обољења, неке врсте цитостатика, пилула за контрацепцију. Међутим, у многим случајевима грејпфрут изазива и супротан ефекат: овај плод је спечифичан по томе што се неки његови састојци разграђују преко ензима из јетре, који због преоптерећености не могу да разграђују лијекове. Стога у крви постижу неочекивано веће количине медикамената и стварају се отрови. Такође, особама које узимају антибиотике са соком од грејпфрута инфекција може трајати дуже него што је уобичајено.
Узимати два до три децилитра сока од грејпа дневно за јачање здравља, а током дијете или лијечења неопходно је пити око литар овог напитка.
Чај можете направити на сљедећи начин:
Добро опрати грејп, ољуштити га, прелити кору с пола литра воде и кувати на лаганој ватри 20 минута. Овај чај подстиче циркулацију крви.
Сјеменке се препоручују за лијечење гљивичних инфекција коже: истуцати сјеменке чекићем за месо, прелити литром млаке воде и оставити да одстоји преко ноћи. Сутрадан овом течношћу, два пута ујутро и увече, мазати обољела мјеста.

извор - Пољопривредни факултет у Бањалуци

Божидарка Куваља Башић