latinica  ћирилица
СПОРТСКИ ДОДАТАК | 10/04/2013 | 19:40

Пике: Енглеском фудбалу потребне промјене

Одбрамбени фудбалер Барселоне Жерар Пике рекао је данас да су Премијер лиги потребне промјене како се енглеским екипама не би догађали неуспјеси у Лиги шампиона као ове сезоне.

Први пут од 1996. године у четвртфиналу Лиге шампиона нема ниједног енглеског клуба, пошто су ове сезоне Манчестер Јунајтед и Арсенал испали у осмини финала.

Претходно су у групној фази такмичења елиминисани Челси и Манчестер Сити.

"Можда је потребно да челни људи енглеског фудбала размисле о промјенама. Претходних година су имали и по три клуба у полуфиналу,а сада ниједан тим није ни међу осам најбољих", казао је Пике енглеским медијима.

Он је навео да би један од проблема у Премијер лиги могла да буде расподјела прихода од права на телевизијске преносе утакмица.

У Енглеској се тај новац дијели равномјерније него у Шпанији, где највећи дио "колача" одлази у касе Барселоне и Реала из Мадрида.

"Због тога су на неки начин кажњени тимови из Премијер лиге. Чини ми се да су због другачије расподјеле новца Барселона и Реал у великој предности у односу на Енглезе. А постоје и навијачи који тврде да је Премијер лига уједначенија од Примере, па опет Манчестер Јунајтед има 12 бодова више од Ситија", навео је репрезентативац Шпаније који је својевремено играо за Манчестер Јунајтед.

Он је додао и да га Манчестер Сити подсјећа на француски Пари Сен Жермен, пошто су у оба клуба богати шеици уложили огромне своте новца.

"У оба тима имате много свјетских звезда и њима је потребно вријеме за адаптацију на нову средину", закључио је Пике.