latinica  ћирилица
Ризница знања
научно образовна емисија
Ризница знања
09:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
17.04.2024.
35:03
Ризница знања
15.04.2024.
36:20
Ризница знања
12.04.2024.
31:27
Ризница знања

О ЕМИСИЈИ
Ризница знања

 

"Ризница знања"  једна је од емисија научно-образовног програма Радија Републике Српске с традицијом која потврђује народну изреку да "све што је добро, дуго траје". Емитује се сваког радног дана, од 9 часова и 5 минута. У тридесет пет минута емисије нуди се прегршт едукативних садржаја, који откривају нове изворе сазнања. По старој, доброј рецептури, припремамо разноврсне садржаје из чудесног и бескрајног свијета свеколиких научних дисциплина. Говоримо о књижевности, отварамо ризнице историје умјетности, класичне музике, зоологије, географије, историје, ботанике, прикупљамо нова сазнања о чудима природе. Подсјећамо и на приче које су емитоване у првим годинама "Ризнице знања". У реализацији емисије помажу нам бројни професори с бањалучких факултета, као и стручњаци из Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци који раде на очувању биљних генетичких ресурса који се данас чувају у Републичкој банци гена, Ботаничкој башти, али и у њиховом природном окружењу. Емисија је настала 1997. године. Њена ауторка и дугогодишња уредница била је Вишња Бајић Прерадовић. У петнаест година постојања, емисија је мијењала уреднике и новинаре, али циљ је остао исти - на популаран начин едуковати слушаоце Радија Републике Српске. Данас емисију припрема Божидарка Куваља Башић, а уредница је Славица Бркић.

Контакт: riznicaznanja@rtrs.tv


Божидарка Куваља Башић рођена је 30. 9. 1984. године у Бањалуци. Након студија журналистике на Филозофском факултету у Бањалуци, од 2008. године ангажована је на Радију Републике Српске у редакцији Дневног програма, гдје данас припрема научно-образовну емисију "Ризница знања". Прве новинарске кораке направила је на БХ Радију 1.

 

 

Редакција: Дневни програм

08/04/2014 | 09:33
Због изузетно богатих и раскошних цвјетова оправдано је називају краљицом прољећног цвијећа. Најчешће цвјета у бијелој, ружичастој и пурпурној боји. Назив ове биљке је магнолија. Приповиједа се да ово цвијеће дјевојкама поклањају само невјерни и лакомислени младићи који овим цвијетом шаљу поруку да им заправо не треба вјеровати.
12/03/2014 | 10:37
Раван врх планине на самом југу Африке један од наупечатљивијих и најпознатијих призора на свијету.
10/03/2014 | 15:05
Келераба - рудник гвожђа и витамина “Ц”. Има минимално калорија, а даје осећај ситости. Јача имунитет, регулише метаболизам, неутралише дејство слободних радикала, те снижава лош холестерол...
07/03/2014 | 10:32
Као украсне биљке, лале су познате у Европи још од краја средњег вијека, па је од врста које су расле у природи настао велики број различитих лала. Ова биљка позната је још и као тулипан. Холандију сматрају другом постојбином овог цвијећа, јер се у тој земљи гаји највише различитих, најљепших и најскупоцјенијих врста тулипана. Али, коју легенду чува цвијеће које сваког прољећа краси двориште наших бака...
04/03/2014 | 10:06
Сјеверну Америку краси језеро Вестерн Брук које се налази на канадском острву Њуфаундленду. Кланац у којем се ово језеро налази настало је још у вријеме леденог доба.
03/03/2014 | 13:13
За киви кажу да је "супер воћка". Потиче из Кине, одакле су га мисионари почетком прошлог вијека однијели на Нови Зеланд, а одатле се проширио на читаву планету. Има интензиван укус, сочан је, са малим црним сјеменкама. Има идеалан однос између калорија и љековитих састојака. Богат је антиоксидансима, а витамина Ц има више од поморанџе. Осим тога, одличан је извор витамина А и Е, као и влакана. Калијума садржи више од банане. Али, шта киви све може?
24/05/2013 | 14:01
РУБРИКА ХЕРБАТЕКА Ово воће, богато витамином Ц и фитохемикалијама, јача имунитет, регулише метаболизам, спречава развој карцинома, нарочито плућа и дебелог цријева.
24/05/2013 | 12:24
Историчар, Боривоје Милошевић, виши асистент на Одсјеку за историју Филозофског факултета у Бањалуци, у емисији Ризница знања, испричао је кратку причу о вишевјековном присуству Јевреја у граду на Врбасу и околини.