latinica  ћирилица
Чувари Крајине
Чувари Крајине
18:20
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Чувари Крајине

Документарни серијал "Чувари Крајине" има за циљ представити богато културно-историјско насљеђе Срба са подручја Лике и Далмације, њихову историјску укоријењеност у овим крајевима, али и све оно са чим се малобројно повратничко становништво данас суочава.
Имајући у виду сложеност бурних историјских процеса, Срби из личких и далматинских села и градова одувијек су били чувари националног идентитета, а на историјској позорници присутни су више од десет вијекова. На Првом сплитском сабору, одржаном 925. године, помињу се Срби као становници далматинског залеђа. У 14. вијеку подигнута су три најзначајнија и најзападнија српска манастира - Крупа (1317), Крка (1345) и Драговић (1395). Велика имена српске историје, духовности и умјетности потичу управо из ових крајева, а довољно је поменути само нека од њих: Стојан Јанковић, Вук Мандушић, Симо Матавуљ, Владан Десница, Никодим Милаш, Стефан Кнежевић, Никола Тесла...
Подручја Лике и Сјеверне Далмације била су вијековима насељена већинским православним становништвом, док су посљедња ратна дешавања утицала на то да су данас већински у само неколико локалних заједница.
Све ово довољан је разлог да се овим крајевима, као и становништву које их данас настањује, посвети медијска пажња какву и заслужују, са жељом да се не забораве људи и крајеви који су у многоме обогатили српско национално и духовно биће.
 

Милош Ернаут, аутор документарног серијала "Чувари Крајине"

Редакција: Културни, образовни и религијски програм

Контакт: